Știri

VIDEO// Invazie de lăcuste în Tulcea după seceta extremă: Sute de hectare de porumb au fost distruse

Invazie de lăcuste în județul Tulcea. Agricultorii sunt disperați, după ce sute de mii de insecte au devorat culturile de porumb. Între timp, autoritățile au convocat comitetul județean pentru situații de urgență și vor să folosească un elicopter pentru a împrăştia otravă.

După seceta extremă şi temperaturile caniculare, o invazie de lăcuste a făcut prăpăd în judeţul Tulcea. În comuna Greci şi oraşul Măcin, roiurile de insecte au distrus 200 de hectare de porumb și stuf. Oamenii se tem că dacă nu se intervine, lăcustele pot ajunge rapid în alte cinci județe.

„Erau pâlcuri, pâlcuri într-un loc și acum le-am depistat foarte multe pe partea asta de ghiol. Au atacat și pe o parte și pe alta a stufului culturile cetățenilor noștri din comună, cu predilecție porumbul”, a spus un localnic.

Primarul localităţii Greci, Nicolae Mocanu, a precizat că lăcustele au distrus o sută de hectare de stuf într-o arie protejată şi o recoltă de porumb plantată pe o suprafaţă asemănătoare.

Două specii de lăcuste au distrus recoltele în Tulcea. Prima: lăcusta migratoare, care poate călători 130 kilometri într-o zi iar pe un kilometru pătrăt se pot strânge până 80 de milioane de exemplare. Un milion de lăcuste din această specie, mănâncă într-o zi o tonă. A doua specie: lăcusta rufoasă, cu o lungime de până la 22 mm, poate supraviețui până în decembrie.

„Este o prezență în stare gregară care atacă într-un grup numeros pentru două specii a căror prezență, în aceast număr și cu o dinamică populațională așa rapidă, într-un timp scurt, nu a mai fost din informațiile istorice pe care le am despre Dobrogea. Prezența lor este favorizată de condițiile climatice din zonă, cu temperaturi ridicate, ploi puține. Atacă în grup de parcă ar fi o armată bine instruită”, a explicat Roșca Viorel, director Administrația Parcului Național Munții Măcinului, pentru sursa citată.

Județele Galați, Brăila, Constanța, Ialomița și Buzău ar putea fi atinse de aceste insecte dacă nu se intervine rapid.

„Pot fi venite de oriunde, chiar din Asia, însă în mod normal, ar fi fost eradicate în Ucraina. Însă, acum, din cauza războiului, au trecut neobservate, pentru că ele migrează exact prin nordul Mării Negre. Dacă nu sunt eradicate, pot ajunge oriunde în România în câteva zile. Un asemenea roi consumă orice înseamnă bio-masă verde, în momentul în care a aterizat. Deci nu mai rămâne mai nimic dintr-o cultură agricolă”, a precizat biologul Lucian Fusu.

Pentru a stârpi lăcustele, autoritățile au cerut intervenția unui elicopter care să împrăștie otravă.

„Am sesizat comitetul județean pentru situații de urgență. S-a stabilit cu ce tip de insecticid vom interveni, astfel încât, vineri, la prima oră, cum se luminează de ziuă, elicopterul să fie în aer să putem să facem prima pulverizare”, a afirmat Nicolae Mocanu, primar Greci.

Potrivit calculelor făcute de Organizația Națiunilor Unite, într-o singură zi, un roi de circa 200 de milioane de lăcuste poate mânca hrana a 90 de mii de oameni.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button