UE oferă 5 milioane de euro pentru reformarea poliției din R. Moldova
Distribuți acest articol

Comisia Europeană a aprobat transferul a 5 milioane de euro drept sprijin bugetar pentru realizarea reformelor în sectorul poliției din Republica Moldova.

Asistența este oferită ca urmare a progreselor înregistrate în principalele domenii de reformă în sectorul aplicării legii, inclusiv a evoluțiilor pozitive în domeniul apărării drepturilor omului, prevenirii abuzurilor și tratamente inadecvate, precum și în lupta împotriva corupției în sectorul poliției.

Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, a declarat că Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova. „Susținem reformele cu beneficii directe pentru cetățeni, inclusiv în ceea ce privește aplicarea legii. Decizia noastră constituie, de asemenea, un semn al solidarității noastre cu Republica Moldova în timpul crizei COVID-19 fără precedent. În ciuda perioadelor dificile, eforturile în domeniul reformei trebuie să continue. Atâta timp cât există progrese în ceea ce privește reformele, Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene”, a adăugat comisarul european.

Această nouă debursare de fonduri vine ca urmare a celei de-a doua tranșe a programului de asistență macrofinanciară expirat în iulie, de 30 de milioane de euro și a primei tranșe recent plătite a programului de asistență macrofinanciară de urgență în noiembrie, în valoare de 50 de milioane de euro.

În context, Delegația Uniunii Europene în R. Moldova a anunțat că debursarea oricărei viitoare asistențe macrofinanciare va fi supusă unor condiții stricte. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică și să evalueze îndeplinirea condițiilor înainte de orice debursare viitoare de sprijin bugetar.

Potrivit sursei, este important ca, pe lângă continuarea progreselor în domeniul reformelor, să nu se înregistreze regres în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale și a statului de drept în Republica Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol