Tânără din Republica Moldova, premiată de Fondul Audiovizual Flamand pentru cel mai bun film documentar ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Olga Lucovnicova, o tânără regizoare cu origini basarabene, stabilită de mai mulți ani în străinătate, a fost premiată cu 40.000 de euro de către Fondul Audiovizualului Flamand pentru cel mai bun film documentar realizat pentru diploma de master, numit „Nanu Tudor”. Pelicula va avea premiera mondială în martie, la Berlin, în cadrul celebrului festival internațional de film, notează TVR Moldova.

Olga Lucovnicova a studiat doi ani în străinătate prin programul Erasmus Mundus. Masteratul ce poartă denumirea de DocNomads se desfăşoară în Portugalia, Ungaria şi Belgia. Pentru diploma de masterat,  tânăra basarabeancă a realizat un scurtmetraj documentar şi a câştigat  premiul de la Fondul Audiovizualului Flamand din Belgia. Filmul a fost realizat în totalitate de Olga, de la scenariu până la montaj.

„Am dorit să documentez casa străbuneilor mei, un loc care are o însemnătate foarte mare pentru mine şi unde au crescut mai multe generaţii din familia mea. Eu am scris scenariul timp de trei luni”, a subliniat Olga pentru sursa citată.

Este pentru a treia oară când un film regizat de un student DocNomads primeşte prestigiosul premiu flamand, de 40.000 de euro. Banii sunt acordaţi pentru dezvoltarea proiectului şi producţia următorului film.

„Pentru mine acest concurs a fost foarte important şi o etapă care probabil mi-a hotărât viaţa pentru că mi-a oferit o şansă pentru a-mi continua cariera în domeniul filmului. Acum am stabilit o colaborare cu o casă de producţie din Belgia şi mi-aş dori ca următorul film să fie o coproducţie dintre Belgia şi Moldova”, a mai precizat regizorul Olga Lucovnicova.

Filmul a fost ales pentru Festivalul Internaţional de Film Berlinale şi va avea premiera mondială în luna martie. Olga a studiat şase ani la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova şi tot acolo face doctoratul, deși locuieşte peste hotare. În anul 2015, ea a câştigat marele premiu pentru cel mai bun film din Republica Moldova, la Festivalul Cronograf cu o creaţie despre Paştele Blajinilor.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol