CIA: În 90 de zile Kabul, capitala Afganistanului, va fi cucerită
Distribuți acest articol

Situația în Afganistan este una fără de precedent. Armata SUA s-a retras după o bătălia îndelungată pe care nu a reușit să o câștige. A fost războiul din Coreea, a fost războiul din Vietnam, a venit apoi războiul din Irak și apoi Serbia și Afganistan. Să nu uităm nici de Libia și Siria.

Toate aceste state, în care există o relativă stabilitate, chiar dacă nu democratică, regimurile existente au fost îndepărtate de armata SUA și a urmat o perioadă de distrugere totală.

SUA nu mai este perceput demult ca un mare eliberator ci ca un ocupant. Peste tot prin lume se pornesc războaie cu un singur scop: generalii americani să capete importanța pe care și-o doresc și pentru a furniza sute de miliarde de dolari către companiile care produc armament foarte scump, dar se pare fără de nici un efect.

În toate aceste state SUA a promis că va aduce binele, ceea ce se putea face dacă apăreau marile companii americane, însă acestea nu au mai apărut. Armata SUA nu a reușit nicăieri să realizeze un regim stabil și sigur astfel încât aceste companii private să își facă prezența și să aducă bunăstarea.

În loc de bunăstare am văzut atrocități, am văzut bombe aruncate peste civili, am văzut copii morți.

Situația se repetă și în Afganistan, acolo unde armata americană se retrage în mod rușinos. Înaintarea talibanilor nu se face pentru că vorbim de trupe puternice ci pur și simplu pentru că se răspunde nemulțumirii populației față de ceea ce ei au perceput ca fiind ocupația americană. Degeaba te pretinzi eliberator dacă în loc de ciocolată te plimbi cu avioane, tancuri și tragi cu bombe.

Mai rău este că SUA își abandonează peste tot colaboratorii. În Afganista sute de mii de persoane au colaborat cu armata americană și acum își vor găsi sfârșitul. Acești oameni vor fi primii care vor avea de suferit, vom asista la asasinate în masă din partea talibanilor. SUA nu a avut nici măcar bunul simț de a-și retrage colaboratorii, i-a lăsat pradă morții, i-a trădat.

Pare deja că trădarea devine o regulă și nu excepția. Începem să ne întrebăm: oare mai poate furniza SUA securitate și siguranță, din moment ce partenerii sunt abandonați atunci când se consideră că nu mai este în interesul americanilor să îi apere?


Distribuți acest articol