Actualitate

Senatul și Camera Deputaților se întrunesc în prima sesiune ordinară. Prioritatea: Adoptarea bugetului de stat

Senatul și Camera Deputaților încep, luni, prima sesiune parlamentară ordinară a anului.

Convocarea celor doua Camere ale Parlamentului a fost făcută în temeiul prevederilor art. 66 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și ale art. 83 din Regulamentul Senatului, respectiv ale art. 34 lit. a) din Regulamentul Camerei de președinții acestor foruri legislative Anca Dragu și Ludovic Orban.

De la ora 13,00, sunt programate ședințe ale Birourilor permanente ale Senatului și Camerei, iar de la ora 15,00 vor avea loc ședințele de plen.

Potrivit programului, în prima ședință la Senat se alege noua componență a Biroului permanent – vicepreședinții, secretarii, chestorii.

Noul Parlament a fost constituit la sfârșitul anului trecut, în urma alegerilor care au avut loc în 6 decembrie.

————————————————————————————————————

———————————————————————————————————— 

Prioritatea sesiunii parlamentare este adoptarea proiectelor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că proiectele vor fi finalizate de Guvern și depuse la Parlament la începutul sesiunii, menționând că se dorește adoptarea bugetului prin dezbateri parlamentare și nu prin asumarea răspunderii Executivului, cum s-a întâmplat anul trecut.

Liderii partidelor aflate în coaliția de guvernare au anunțat că intre priorități se află și respingerea propunerilor legislative de modificare a Codului penal și a Codului de procedura penala inițiate de PSD în legislatura anterioară și care au fost declarate neconstitutionale.

Comisiile juridica și pentru constituționalitate ale Senatului au adoptat, săptămână trecuta, un raport de respingere a acestor propuneri legislative, urmând că plenul să dea un vot și, ulterior, proiectele să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional în acest caz.

Președinte Senatului, Anca Dragu, a menționat, într-un interviu pentru AGERPRES, mai multe inițiative legislative, printre care accesul la finanțare pentru companii, extinderea programului pilot „Masa calda” pentru elevi, protejarea persoanelor vulnerabile. Dragu și-a exprimat susținerea pentru constituirea unor comisii parlamentare speciale care să se ocupe de rapoartele Curții de Conturi, respectiv de analizarea aspectelor legate de procesul electoral din România și de inechitățile din sistemul de pensii.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button