Distribuți acest articol

AFP informează că portughezii l-au reales duminică președinte pe conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa, după un scrutin desfășurat în plina pandemie și marcat de creșterea sprijinului electoral pentru extrema dreapta.

Actualul președinte, un fost profesor de drept în vârstă de 72 de ani, devenit cunoscut în calitate de comentator politic de televiziune, a castigat 60,7% din voturi, conform rezultatelor parțiale ce acoperă aproape toate circumscripțiile electorale.

În discursul sau de după victorie, Sousa a promis că vă face o prioritate din lupta împotriva pandemiei și a mulțumit alegătorilor pentru “încrederea reînnoită în condiții mult mai dificile” decât în urma cu cinci ani, când a castigat primul mandat.

Cu acest rezultat, fondatorul partidului antisistem “Chega” (“Ajunge”) confirma creșterea bazei electorale a dreptei populiste într-o tara care a cunoscut o lunga dictatura fascistă, dar care până acum nu a manifestat un interes crescut pentru mișcări politice populiste, așa cum s-a întâmplat în alte tari.

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Cu 13% din voturi, fosta europarlamentara socialistă Ana Gomes s-a clasat pe locul al doilea, înaintea candidatului de extremă dreapta Andre Ventura, care a câștigat 11,9% din voturi.

Ventura, un avocat în vârstă de 38 de ani, a creat prima surpriza când a obținut un mandat de parlamentar la alegerile legislative de la sfârșitul anului 2019, cu un scor de 1,3%, adică aproape 70.000 de voturi.

“Pentru prima dată, un partid în mod deschis antisistem a rupt terenul dreptei tradiționale cu aproape jumătate de milioane de voturi”, a salutat rezultatul obținut Ventura, aliat al unor politicieni precum Marine Le Pen și Matteo Salvini.

Cu toate acestea, el nu și-a atins obiectivul de a o învinge pe socialista Ana Gomes, care și-a făcut campanie fară sprijinul partidului sau sau al liderului acesteia, premierului Antonio Costa, promițând că vă bloca ascensiunea lui Ventura.

“Daca nu aș fi candidat, am fi avut și mai mult de regretat progresul dreptei extreme” a declarat fosta diplomată și activista anticorupție, în vârstă de 66 de ani.

Rata absenteismului a fost de 60,6%, un nivel istoric pentru alegerile prezidențiale începând din 1974, când s-a instaurat democrația în Portugalia.

Analiștii se temueau de o rată mult mai mare a absenteismului, care să depășească chiar 70%, din cauza exploziei cazurilor de infectare cu noul coronavirus. În ultimele zece zile în Portugalia au fost impuse masuri de izolare, pentru a doua oara după cele din primăvara anului trecut.

Conform datelor colectate de AFP, Portugalia a raportat în ultimele doua săptămâni cel mai mare număr, la nivel global, de infectări și decese provocate de COVID-19 în raport cu numărul populației, depășită fiind doar de enclava britanica Gibraltar.

Pe tot parcursul zilei de duminică, au putut fi observate cozi lungi în afara secțiilor de votare ca urmare a necesitații respectării masurilor de distanțare.

În timpul primului său mandat, Marcelo Rebelo de Sousa a coabitat fară probleme majore cu guvernul minoritar socialist al premierului Antonio Costa.


Distribuți acest articol