Distribuți acest articol

Patronii de restaurante din Cehia se revoltă. În acest sfârșit de săptămână, sute de localuri din toată țara s-au redeschis, în ciuda restricțiilor aflate încă în vigoare. Deși au fost amendați, reprezentanții HORECA își continuă acțiunea și chiar au găsit un tertip legal pentru a putea funcționa: se organizează în partid politic, iar restaurantele devin sedii și au dreptul să rămână deschise.

Pentru prima oară în acest an cehii au putut să ia masă în oraș. Asta după ce patroni din toată țara s-au coordonat și au redeschis localurile în semn de protest față de restricțiile sanitare despre care spun că i-au falimentat fără să rezolve epidemia de coronavirus.

Câteva sute de restaurante, baruri și cafenele din Cehia au redeschis în acest weekend. Poliția s-a sesizat și i-a amendat pe patronii care au însă un plan să-și continue activitatea.

Vor să formeze o mișcare politică intitulată “Deschidem Cehia” iar restaurantele vor devenii sedii de partid și vor putea rămâne deschise, pentru că spațiile unde au loc negocieri politice sunt exceptate de la restricții. Mulți clienți care le-au trecut pragul au semnat o petiție în sprijinul industriei HORECA.

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Ministrul de Interne a criticat aspru acțiunea și a respins o asemenea interpretare a legilor.

Restaurantele din Cehia s-au închis din nou la jumătatea lunii octombrie, după creșterea numărului de infectări. Parlamentul a votat săptămâna această să prelungească din nou starea de urgență până, cel mai devreme, la jumătatea lunii februarie.

Cehia, țară cu mai puțin de 11 milioane de locuitori, este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus cu aproape 1 milion de infectări și peste 15 mii de decese.


Distribuți acest articol