Moscova acuză SUA și UE că o manipulează pe Maia Sandu și împiedică normalizarea relațiilor dintre Rusia și R. Moldova
Distribuți acest articol

Moscova acuză SUA și UE că o manipulează pe Maia Sandu și împiedică normalizarea relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, care s-a arătat îngrijorat de „această imixtiune fără precedent”.

Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, o țară apropiată de noi din punct de vedere istoric. Respectăm rezultatul alegerilor parlamentare din iulie. O îngrijorare profundă provoacă caracterul fără precedent al imixtiunii din partea Washingtonului și Bruxelles-ului în procesele politice interne ale republicii, când președintelui acestei țări i se interzice la modul direct chiar și să vorbească despre intențiile de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi în stare să acționeze independent, fără sugestii din afară”, a declarat ministrul de Externe de la Moscova citat de presa rusă.

Acuzațiile lui Serghei Lavrov vin pe fundalul negocierilor dintre Republica Moldova și Gazprom cu privire la prelungirea contractului de achiziționare a gazului și prețul acestuia. Părțile ar urma să decidă, până la sfârșitul lunii octombrie, dacă vor prelungi actualul contract sau vor semna unul nou.

Amintim că actualul contract de livrare a gazului a expirat la 30 septembrie, iar în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.

În context, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a declarat la întoarcerea de la Sankt Petersburg, acolo unde a avut o întrevedere cu reprezentanții Gazprom, că „prețul la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova”.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol