Distribuți acest articol

Ministrul Mediului, Tanczos Bârnă, a declarat luni, 25 ianuarie că nu a găsit la minister o analiza științifică a fenomenului poluării în București, motiv pentru care va începe demersurile pentru cercetarea oficială a cauzelor.

La B1 acesta a explicat că : “Bucurestiul a devenit un oraș unde aproape săptămânal valorile măsurate la stațiile oficiale cresc câteodată exponențial, ajung la vârf și scad. Nu am găsit la minister o analiza științifică a fenomenului. Și cetățenii, și Garda de Mediu, și Agenția pentru Protecția Mediului, și ministerul, și autoritatea publica locala au cate o teorie, cate o explicație. Am ajuns la concluzia că sunt 5-6 factori ce influențează acest fenomen. Unul dintre factori este problema gropilor de gunoi, unde nu exista în momentul de fata măsurători științifice, recunoscute, care să stea în picioare și într-o instanță. Azi am avut o discuție lunga cu colegii pe tema asta și le-am cerut o analiza din datele pe care le avem acum la dispoziție, multifactoriala, ce poate să contribuie la aceste elemente. Am stabilit cu un institut de cercetare din Măgurele, care deja a efectuat un studiu științific pe o problemă similară la Măgurele, să începem o colaborare. Zilele următoare, săptămâna aceasta, vom semna un protocol de colaborare și vom pune acele instalații de măsurare pe care le-au folosit ei în zona gropilor de gunoi din București, astfel încât să putem să vedem daca se respectă legea de eliberare în aer a unor gaze care sunt captate în gropile de gunoi”..

————————————————————————————————

————————————————————————————————

“Aceste repetări, aceste valori au apărut într-un moment în care Garda de Mediu, folosind câteodată tehnologia de la Agenția pentru Protecția Mediului, mergea și încercă să depisteze sursa poluării. Nu au reușit de fiecare data. Dar, prin radarele pe care le au cei de la stația de cercetare de la Măgurele, prin monitorizare cu instalații mobile și cu monitorizare cu puncte fixe la diverse înălțimi, cu siguranță în zona acestor depozite vom avea niste rezultate concludente și vom putea acționă. În același timp, trebuie să subliniem că sursa ilegală de arderi poate fi surprinsa doar în cazul în care primim informații și mergem și surprindem în momentul în care s-a dat foc la ceva”, a mai spus Barna.

El a subliniat că dotarea instituțiilor de control, de verificare, nu este la cel mai înalt nivel și că sunt câteva proiecte europene în derulare prin care Garda de Mediu să fie dotata cu instalații mobile, cu instalații de măsurare, cu autospeciale cu care se poate deplasa în diverse locuri pentru a face monitorizare.

Acesta a precizat că și-a început mandatul discutând cu primarul general, cu primarii de sectoare, deoarece, în primele zile, nu prea vedea perspectiva, nici în ceea ce privește gropile de gunoi, unde nu exista o strategie la nivelul Capitalei, nici în privință programului de reducere a poluării aerului prin sisteme inteligente de administrare a traficului, printr-o concepție clară cu accesul limitat sau nelimitat al mașinilor în toate zone Bucurestiului, prin programe de creștere a suprafețelor verzi.

“Bucurestiul în momentul de fata nu are proiecte în derulare în vederea reducerii poluării și tocmai de aceea e o provocare uriașa pentru administrația publica locala. Ministerul este instituția care constata, controlează, măsoară, amendează. Noi vrem să fim un catalizator, să ajutam autoritatea publica locala să aibă proiecte, să finanțam dotarea sistemului de transport public cu mașini electrice, dotarea care să contribuie la reducerea poluării pe încălzire centrala, dar pentru asta trebuie să avem autorități publice locale care să vrea să facă. Am o speranță că lucrurile se vor schimba, pentru că la cele doua întâlniri, acum întâlnirile sunt regulate, vin din doua în doua săptămâni cei șase primari și primarul general, vine țoață lumea și se implică atât cele șase primarii, cât și Primăria București, și sper să fie un nou început, o gândire de ansamblu, o gândire pe proiecte concrete, unele finanțate de Ministerul Mediului, unele finanțate de Programul National de Redresare și Reziliență, care vine în sprijinul autorităților publice locale, dar trebuie să existe voință și o concepție de ansamblu și de perspectiva pentru București”, a punctat Tanczos Barna.


Distribuți acest articol