Distribuți acest articol

Domnul doctor Sorin Sălăjan a fost invitatul emisiunii Obiectiv România în care a explicat din punct de vedere medical ce reprezintă această tulpină nouă de coronavirus și cum se poate trata Covid 19 în România.

Ce sunt virușii?

Virușii deși nu îi vedem ei există sunt agenți infecțioși submicroscopici care au o caracteristică, se pot multiplica și se multiplică doar în celule vii. Coronavirus este tot un virus care face parte dintr-o clasă de virusuri, virusuri ARN care există la mamifere, păsări și existau și până acum în natură.

Pe câteva le cunoaștem, însă avem multe despre care nu știm nimic pentru că nu le-am identificat și din când în când apare câte o tulpină cum este cea pe care o experimentăm acum, mult mai virulentă și violentă decât în mod normal.

Sunt unii oameni mai rezistenți decât ceilalți în fața acestei boli ce afectează întreaga planetă?

De multă vreme omul experimentează infecțiile cu coronavirus. Asta face ca specia umană, o parte din noi, să fie mai rezistentă la aceste coronavirusuri pentru că am dezvoltat anticorpi în timp ce pot neutraliza mai ușor chiar și această tulpină care ne afectează astăzi.

Ca tratament există protocoale și ele se împartă în forme, ușoară, medie sau gravă care ne poate pune viața în pericol. Tratăm simptomatologic. Nu există un antiviral unamin acceptat, de care să fim siguri 100% că în momentul în care îl administrăm unui pacient produce vindecare.

Avem noi tratamente pentru această tulpină de corinavirus?

Există mai multe încercări și chiar în ultimele zile au apărut articole cu câteva antivirale, mai noi sau mai vechi, cu substațe care sunt folosite pentru tratarea covid 19. În mod obișnuit, tratăm simptomatologia ca o pneumonie și tratăm toate simptomele pneumoniei cu inflamație, cu secreții, cu prevenirea capacității de scădere a oxigenării sângelui.

La infecția cu coronavirus avem o reacție secundară, acea coagulare care duce la foarte multe probleme în organismul uman și asta face ca în toate formele de tratament să utilizăm și medicamente anticoagulare.

————————————————————————————————

————————————————————————————————

Un tânăr sportiv fără alte boli cunoscute a făcut o formă gravă de covid 19 și a ajuns la terapie intensivă. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

Noi facem parte din aceeași specie dar nu suntem identici. Persoanele tinere în special pot să facă o furtună a citochinelor, așa o numesc imunologii, reacție extrem de violentă în momentul în care un intrus intră în organismul lui. Persoanele mai în vârstă nu au această reacție la infectarea cu coronavirus cu un răspuns extrem de agresiv pentru factorul patogen. Nu știm cine va face forma gravă, de aceea este bine să ne protejăm.

Sunt eficiente vaccinurile împotriva covid 19?

Avem în teste și pe piață aproape 240 de vaccinuri în acest moment. Există deja vaccinuri care sunt aprobate științific, verificabil, reproductibil, nu printr-o iluminare venită dintr-un dat în cărți de tarot. Avem niște lucruri științifice foarte bine puse pe masă și vaccinurile Pfizer și Moderna, reprezintă un vârf de tehnologie. Nu au apărut rapid cum ce întreabă mulți, se lucrează la această tehnologie ARN, de cel puțin 15 ani. Eu am făcut microbiologie un an de zile la Facultate. Am terminat studiile înainte de 1990. Atunci ideea unui vaccin care să folosească doar haina unui agent patogen și nu agentul patogen în sine exista de atunci. Din punct de vedere tehnologic pașii au fost mărunți. Progresul tehnologic reprezintă deja un punct de cotitură în tratarea foarte multor boli.


Distribuți acest articol