Deputat în Parlamentul de la București: Suntem datori să facem dreptate, pentru că Basarabia a fost, este și va fi românească!
Distribuți acest articol

„Suntem datori să facem dreptate pentru Basarabia”. Declarația a fost făcută de Ciprian Ciubuc, deputatul Alianței Pentru Unirea Românilor, în contextul împlinirii a 80 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei. 

Astfel, parlamentarul de la București a amintit că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a început primul val de deportări a românilor din Basarabia și nordul Bucovinei, teritorii smulse României de către URSS, în urma Pactului Hitler-Stalin.

Din ceea ce sovieticii au denumit Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, într-o singură noapte, au fost ridicați din propriile locuințe 32.423 de români, încărcați în vagoane pentru vite și strămutați în Kazahstan și Siberia. Condițiile de transport au fost groaznice, iar unii dintre conaționalii noștri nu au mai ajuns la destinație. Doar în acest prim val de deportări din Taraclia au plecat 90 de vagoane, din Basarabeasca – 44, din Căușeni – 44, din Tighina – 48, din Chișinău -187 de vagoane, din Ungheni – 48, din Ocnița – 83, din Bălți – 133, din Florești – 73, din Râbnița – 40, din Bolgrad – 38, din Arțiz – 103, iar din Cernăuți au plecat 340 de vagoane cu români”, a punctat Ciprian Ciubuc.

În context, deputatul a remarcat că acesta avea să fie doar primul din cele trei valuri de deportări prin care Basarabia și nordul Bucovinei au fost depopulate forțat de sute de mii de români.

Unii dintre ei au murit departe de locurile natale, departe de cei dragi, pe drumul spre Siberia și lagărele de exterminare ale URSS. Țărani, întreprinzători, preoți, profesori, primari, intelectuali, aproape toți cei care puteau constitui o elită locală cu conștiință românească au căzut victime ale planurilor unei dictaturi comuniste. Ca principala moștenitoare a moștenirii sovietice, Rusia lui Putin este datoare să-și ceară scuze de la urmașii celor deportați și de la întreg poporul român pentru crimele comise și pentru viețile distruse. Stimați colegi, vă rog să păstrăm un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste. Suntem datori să nu uităm și să facem dreptate pentru Basarabia. Pentru că Basarabia a fost, este și va fi românească!”, a conchis Ciprian Ciubuc.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol