Actualitate

CONTROALE LA MAGAZINE CARE COMERCIALIZEAZĂ PEȘTE

În perioada 11-12 noiembrie 2020, polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol au desfășurat o acțiune pentru verificarea circulației, depozitării, prelucrării și comercializării peștelui, produselor din pește și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit și/sau acvacultură.

În cadrul acțiunii, s-a urmărit combaterea comercializării exemplarelor de pește sub dimensiunea minimă legală, provenit din activități de pescuit din habitatele piscicole naturale.

Astfel, polițiștii au verificat 43 de hypermarket-uri, 26 de magazine de specialitate și alte 12 locații.

În cadrul acțiunii, polițiștii au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 42.400 de lei, dintre care 13, în valoare de 20.600 de lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008, privind pescuitul și acvacultura și 7, în valoare de 21.800 de lei, pentru încălcarea altor acte normative.

Totodată, au fost confiscate 249 de kilograme de pește, din specia șalău subdimensionat, provenit din activități de pescuit din habitatele naturale și 10 unelte pentru pescuit.

Alături de polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, la acțiune, au participat și polițiștii Serviciului de Poliție Delta Dunării, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Arad, Brăila, Bacău, Buzău, Botoșani, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.

Acțiunea a fost realizată împreună cu inspectori piscicoli din cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și cu medici veterinari din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Exemple:

La data de 12 noiembrie 2020, a fost efectuat un control la depozitul unei societăți, situat în județul Ilfov, unde au fost descoperite 94 de kilograme de pește eviscerat și refrigerat din specia șalău aflat sub dimensiunea minimă legală, provenit din activitățile de pescuit din habitatele piscicole naturale.

Polițiștii au sancționat contravențional societatea, potrivit prevederilor articolului 62, litera a), din O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii celor 94 de kilograme de pește din specia șalău, având o valoare de piață de aproximativ 4.025 de lei.

În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăți, situat în municipiul București, au fost descoperite, la vânzare, 28,4 de kilograme de pește refrigerat, precum și 21,4 de kilograme pește congelat, ambele din specia șalău, sub dimensiunea minimă legală, provenit din activitățile de pescuit din habitatele piscicole naturale.

Polițiștii au sancționat contravențional societatea în cauză, potrivit prevederilor articolului 62, litera a), din O.U.G. nr. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura, cu amendă de 4.000 de lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 49,8 de kilograme de pește din specia șalău, având o valoare de piață de aproximativ 2.250 de lei.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button