Actualitate

Cetățenii R. Moldova care și-au pierdut locul de muncă în pandemie vor primi subvenții

Cetățenii Republicii Moldova care și-au pierdut locul de muncă în pandemie vor primi subvenții din partea statului. O decizie în acest sens a fost luată recent de Guvernul interimar de la Chișinău. 

Prin urmare, subvențiile vor fi acordate persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, ce preced lunii de angajare, nu au avut venituri salariale. Banii vor fi oferiți pentru cheltuielile salariaților începând cu 1 ianuarie 2021. Ținta sunt tinerii, persoanele din diasporă și persoanele care și-au pierdut locul de muncă în anul 2020.

Totodată, vor fi subvenționate și persoanele cu dizabilități, cu excepția celor angajate în cadrul întreprinderilor specializate. Cuantumul subvenției acordate va fi stabilit în dependență de categoria angajatului. În acest sens, din bugetul de stat urmează a fi alocate 200 de milioane de lei.

Este un lucru salutabil, în cazul în care economia țării a fost grav afectată în anul 2020. Este un pas important și așteptat de mulți cetățeni, mai ales că banii, cele 200 de milioane, sunt prevăzuți în legea de stat pentru anul curent”, a declarat Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău.

Astfel, Guvernul interimar și-a propus să susțină piața muncii din Republica Moldova, care a avut de suferit în urma crizei provocate de Covid-19.

Conform bazei de date a Agenției Naționale de Ocupare a Forței Muncii din R. Moldova, numărul șomerilor înregistrați la oficiile forței de muncă în anul trecut a constituit 50,2 mii persoane și s-a majorat de circa 1,6 ori față de anul 2019. Rata șomajului la nivel de țară în trimestrul IV 2020 a înregistrat valoarea de 4,3%. Totodată, numărul șomerilor înregistrați în luna ianuarie 2020 a constituit 16.599 de persoane, iar în ianuarie 2021 – 25.525 de persoane. Respectiv, aproximativ 9.000 de șomeri nu au fost reîncadrați în câmpul muncii ca urmare a crizei, cifra dată fiind mult mai mare luându-se în considerare și numărul șomerilor neînregistrați.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button