Distribuți acest articol

Islanda a emis primele “pașapoarte de vaccinare” care ar trebui să faciliteze călătoriile persoanelor vaccinate anti-Covid, devenind prima tara care a făcut acest lucru, cu toate că Uniunea Europeana nu a luat o decizie privind emiterea și recunoașterea “pașapoartelor de vaccinare”, părerile fiind împărțite în privință eventualei legitimități a acestora.

“Scopul este de a facilita deplasările cetățenilor intre tari, astfel încât indivizii să poată prezenta un certificat de vaccinare în timpul controalelor de la frontiera și să fie scutiți de măsurile de restricție impuse de statele în cauza”, au declarat oficialitățile din insulă, care nu este parte a Uniunii Europene, dar face parte din zona de libera circulație Schengen – acum restrictionata prin numeroase măsuri anti-COVID.

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Problema “pașapoartelor de vaccinare” stârnește discuții aprinse la nivelul UE, întrucât, după cum se știe, campaniile de vaccinare nu sunt nici pe departe unanim acceptate în rândul populației. Emiterea unor astfel de act ar echivala cu încălcarea libertății de circulație a omului și trebuie reglementată printr-un act normativ emis de UE.


Distribuți acest articol