Actualitate

Bibliotecile din România și R. Moldova își propun să lupte cu fakenews din pandemie ~ InfoPrut

Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării, Irex Europe şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, organizează în perioada 25-26 septembrie Campania Nocturna Bibliotecilor 2020, care are scopul de a promova bibliotecile și a lupta împotriva „infodemiei”. 

„Confruntați cu dilemele generate de pandemie, am fost cu toții martorii unui fenomen de proporții, sinonim cu o pandemie informațională. Pe fondul invaziei de știri propagate prin Internet, am fost expuși și unui volum fără precedent de informații false, trunchiate, mistificări și adevărate scenarii conspirative. 

Supra-abundența informațională face ca publicul larg să aibă dificultăți în a discerne între sursele de informare de încredere și cele îndoielnice. Actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor își propune să aducă lumină în ceea ce privește fenomenul excesului informațional și mijloacele de a ne proteja de efectele nocive ale infodemiei și să scoată în față bibliotecile ca și instituții sigure de informare”, se arată pe profesor.md.

Preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova, Elena Pintilei, a menţionat că, în legătură cu situaţia pandemică, Asociaţia Bibliotecarilor propune un model mixt de organizare a activităţilor în biblioteci, accentul fiind pus pe activităţi virtuale. Activităţile virtuale preconizate pentru acest eveniment pot fi: expoziţii virtuale, concursuri, prezentări de film, lecţii şi prezentări de popularizare a ştiinţei, teste pentru copii de diferite vârste, precum și lecţii publice sau quiz-uri.

Pentru bibliotecile care dispun de spaţii mari şi doresc să organizeze activităţi în spaţiile bibliotecii sau în aer liber, activităţile pot fi la fel de diverse şi interactive (lecturi în voce, proiecţii de filme, ore de jurnalism TV, jocuri dinamice, BiblioQuest, lecturi în pijamale, ateliere de pictură, ateliere muzicale, expoziţii inedite de cărţi şi obiecte de mici dimensiuni).

Campania Nocturna Bibliotecilor 2020 va începe pe 25 septembrie, la ora 17,00 în scuarul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, dar poate fi urmărit și live AICI.

Noutatea ediţiei 2020 va fi organizarea unui concurs „Rezistăm infodemiei”. Cele mai creative, originale şi interactive programe din cadrul campaniei desfăşurate de către biblioteci vor fi premiate cu câte un abonament anual ZOOM de către partenerul ediţiei IREX Europe.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button