Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, noi detalii despre banii confiscați de la fiul lui Filat
Distribuți acest articol

Banii confiscați de Marea Britanie de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, ar putea ajunge în Republica Moldova după alegerile parlamentare. Declarații în acest sens au fost făcute de Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova.

Astfel, fiind întrebat în cadrul unui interviu, dacă banii respectivi au ajuns în R. Moldova, diplomatul a precizat că se lucrează intens asuprea acestui fapt.

Încă nu au ajuns, dar săptămâna viitoare sau imediat după alegeri vom semna Memorandumul de Înțelegere între ministerul de interne britanic și președinția Republicii Moldova, iar banii vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și vor ajunge la persoanele cu dizabilități din țară”, a menționat Steven Fisher pentru Europa Liberă.

Potrivit ambasadorului, recuperarea banilor de la Luca Filat s-a făcut în baza legislației britanice, fără o cooperare cu autoritățile Republicii Moldova, dar Londra așteaptă „cu nerăbdare” orice solicitări de colaborare, „pentru a recupera mai mulți bani furați”.

Nu pot să spun exact ce face justiția moldoveană în acest caz, eu pot să vă spun doar că banii au fost recuperați conform legii britanice. Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice, pentru că dl Luca Filat a avut cheltuieli care nu au putut fi explicate, având în vedere statutul lui de student acolo. Deci, a folosit banii într-un mod nejustificat și a atras atenția autorităților. (…) Eu aș vrea să subliniez la acest capitol că noi așteptăm cu nerăbdare să primim orice solicitări de colaborare, pentru a recupera mai mulți bani furați. Și dacă autoritățile respective ale R. Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil”, a subliniat Fisher.

De asemenea, acesta s-a referit și la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova, care vor avea loc la 11 iulie 2021, exprimându-și speranța că cetățenii vor alege parlamentari care să lupte cu fenomenul corupției.

„În cele din urmă, sper că poporul moldovenesc va lua decizii înțelepte și conștiente și va alege un parlament care poate face progrese reale pentru a învinge corupția, pentru a sprijini statul de drept și pentru a pune această țară pe o cale permanentă spre o mai bună prosperitate. În acest caz, Moldova va fi o țară mai prosperă pentru cetățeni și un partener chiar mai confiabil pentru țara noastră. Mesajul meu pentru cetățenii Moldovei, pur și simplu, este să mergeți la vot”, a mai declarat Steven Fisher.

Amintim că anterior, Guvernul britanic a anunțat că intenționează să restituie Republicii Moldova suma de peste 456.000 de lire sterline, dobândită ilegal de către Luca Filat și recuperată de Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Regatul Unit.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol