Cine dorește să nu mai știm de unde venim și cine suntem? – CRITICII.RO
Distribuți acest articol

Generic vorbind, sistemul de sănătate reprezintă organizația de oameni, instituții și resurse care oferă servicii de îngrijire medicală pentru a acoperi nevoile de sănătate ale populației. Dar cum poate oferi servicii de îngrijire medicala un sitem bolnav? Da, din păcate „sănătatea” în Romania este bolnavă. Boala este gravă, în fază terminală, putandu-se observa chiar metastazele.

Și daca noi , românii, dormim în cizme, iată că The Economist a realizat o analiză care a scos la iveală neajunsurile din sistemul românesc de sănătate. România se află la coada clasamentului european în domeniul acesta atât de delicat al sănătății. Motivele sunt multiple și foarte grave, dintre care se pot enumera cele mai importante : corupția, lipsa sau întârzierea investițiilor , precum și lipsa personalului.

Mita oferită cadrelor medicale a devenit un obicei ce a devenit anexa a ființei noastre. Chiar dacă s-au derulat campanii de descurajare a șpăgilor, fenomentul nu a fost stopat încă. Corupția este la cote foarte înalte. Se poate aminti doar cazul Hexi Pharma, din 2016, în care distribuitorul de dezinfectant a diluat semnificativ antisepticul în 350 de spitale publice din țară, iar directorii spitalelor au fost acuzați că și-au însușit 30% din valoarea contractelor.

————————————————————————————————————

———————————————————————————————————— 

Romania investe cei mai putini bani în sănătate , doar 5% din PIB fiind alocat sistemului public de sănătate. Efectele sunt vizibile și extrem de dezastruoase : nu mai mai fost construit niciun spital de stat după 1989, deși Uniunea Europeana a alocat 170 de milioane de dolari pentru a finanța construcția de spitale noi, însă lucrurile nu au început . De ce? De ce ? De ce? Cine va raspunde la această întrebare?

În spitalele din Romania, ieși mai bolnav decât intri. Clădirile antice în care se desfășoară activitatea medicală este un mediu propice pentru infecțiile intraspitalicesti, țara noastră având cel mai multe cazuri din întreaga Europa legate de infecțiile contractate în spitale. Un caz edificator este cel al bebelușilor care au contractat un virus rezistent la antibiotice , atenție! , în una din cele mai bune maternități din tara . Este voba despre nici mai mult , nici mai puțin decât 39 de bebeluși.

Toate acestea sunt cauze pentru tragediile produse în ultimii ani. Exemplele nu sunt puține :

Continuarea pe : https://criticii.ro/sistemul-sanitar-din-romania-are-metastaze/


Distribuți acest articol