Actualitate

Zelenski l-a convins pe Boris Johnson – Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate şi sisteme de rachete antinavă

Regatul Unit va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă pentru a susţine Ucraina împotriva invaziei ruse, a anunţat Downing Street sâmbătă, după întâlnirea avută la Kiev de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Boris Johnson.

Printre optiunile luate in considerare de Ministerul Apararii se numara trimiterea unor vehicule de patrulare blindate, cum ar fi Mastiff, sau a unor vehicule precum Jackal. Acesta poate fi folosit ca vehicul de recunoastere sau de patrulare cu raza lunga de actiune, se arata in raport.

Vehiculele ar urma sa fie deposedate de echipamentele sensibile, iar trupe britanice ar urma sa fie trimise intr-o tara invecinata cu Ucraina pentru a efectua antrenamente cu ucrainenii, a relatat The Times, citand o sursa din domeniul apararii.

Ajutorul se adaugă celui format din echipamente militare de ultimă generaţie în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari) şi anunţat vineri de Londra.

De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru Ucraina. În plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majorităţii importurilor din Ucraina şi va oferi facilităţi vamale.

Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care vizitează Ucraina după începerea invaziei ruse în această ţară, pe 24 februarie.

Back to top button