Distribuți acest articol

Nu ne obligă, dar ne sugerează că altfel nu vom scăpa de restricții. Măsurile de prevenție, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID, ar trebui respectate până când se va înregistra un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populație, susține coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghită.

El a făcut acesta declarație întrebat despre despre afirmațiile medicului Adrian Streinu-Cercel, care a spus că masca de protecție trebuie să rămână obligatorie până în 2023, inclusiv pentru persoanele care s-au vaccinat.

“În ceea ce privește nivelul de protecție personală față de îmbolnăvirea prin COVID-19 știm că rată de eficacitate este de 95% după ce persoană respectivă își face cele două doze și avem cel puțin 7-10 de zile de la momentul rapelului.

Însă, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, date privind riscul că persoană vaccinată să facă o infecție subclinică, o infecție asimptomatică și să transmită la o altă persoană cu care intră în contact și care este receptivă, este nevaccinata sau nu respectă măsurile de prevenție, este în momentul de față sub semnul întrebării”, a declarat Valeriu Gheorghita, duminică, la Digi 24, potrivit News.ro.

El a precizat că, fără să existe dovezi medicale concrete, riscul de transmitere ar putea fi semnificativ mai mic de la persoană vaccinată, pentru că această persoană are anticorpi, are răspuns imun.

“Există un nivel poate mic al multiplicării virusului la nivelul porții de intrarea, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică.

Eu cred că la acest moment prudent este să respectăm măsurile de prevenție, cel puțin până când vom avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60-70% și până când vom avea acces la datele științifice care ne vor răspunde cu siguranță la această întrebare pe care cu toții o avem în acest moment”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Dar, atenție, masca va rămâne obligatorie în continuare (…) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează și la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, avem toate șansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate și o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Streinu-Cercel, la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Bals” din Capitală.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a mai afirmat, duminică, după ce a primit rapelul, că la șapte zile după acesta nu mai există riscul să se mai dezvolte infecții severe cu noul coronavirus. El a susținut că masca trebuie să rămână obligatorie pentru toată lumea, până în 2023.

“Teoretic, după a doua doză, la șapte zile deja putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus.


Distribuți acest articol