Actualitate

Tezaur Dacic descoperit în Ardeal: inele vechi de peste 6.000 de ani

Un tezaur extraordinar alcătuit din 169 de inele din aur, unic în Europa, a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor în cercetările arheologice derulate în acest an pe drumul de legătură între Oradea şi Autostrada A3.

„Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

Toată România este plină de vestigii arheologice. Oriunde sapi puțin în pământ vei da de trecut iar acesta are mii de ani.

Cine au fost primii în Ardeal? Este o întrebare ce ridică zâmbete în lumea specialiștilor , acolo unde continuitatea daco-română nu poate fi luată în discuție.

România este unul din teritoriile Europei care a devenit rapid locuibil după o perioadă de eră glaciară destul de lungă.

Civilizația dacă este una îndelungată și nu mai prejos față de alte mari civilizații ale lumii din acea perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button