Solicitarea lui Dodon, după decizia CC: Învestirea unui candidat legal la funcția de prim-ministru
Distribuți acest articol

Igor Dodon, liderul PSRM, îi cere președintelui Maia Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru.

Solicitarea vine după ce astăzi Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul șefului statului din 11 februarie 2021 privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă. Această decizie e totodată alarmantă, fiindcă este dovada că Republica Moldova este acum condusă de un președinte care la două luni de mandat are deja două încălcări grave ale Constituției – ceea ce reprezintă situație condamnabilă și fără precedent în istoria țării. Nu am nici un fel de satisfacție politică după decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am câștigat nimic din această decizie, ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui”, a acuzat Igor Dodon.

Astfel, liderul PSRM a venit cu o solicitare către președintele R. Moldova. „Îi cerem Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită. Fiecare zi în care președintele întârzie această numire reprezintă o adâncire a crizei, o intensificare a haosului și consecințe tot mai grave pentru cetățeni, pentru care dânsa urmează să poarte responsabilitate”, a specificat fostul șef de stat.

Mai mult, dacă un asemenea decret nu va fi semnat, Dodon amenință cu proteste în masă. „În cazul în care acest decret nu va fi emis și țara va rămâne în continuare neguvernată, PSRM va veni cu noi măsuri și acțiuni care să pună punct acestei crize, inclusiv acțiuni ample de protest, dar și demersuri pentru responsabilizarea legală și politică a celor care au creat acest haos în țară”, a mai adăugat liderul socialiștilor.

Amintim că prin decizia de astăzi Curtea Constituțională a statuat că pentru a fi respectate normele constituționale fracțiunile parlamentare și Președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol