Distribuți acest articol

Maia Sandu este un produs specific pentru piața politică din Republica Moldova. Actualul președinte al statului vecin a fost protejat de presa românească și internațională pentru simplul motiv că alternativa la ea era Igor Dodon, omul Moscovei.

Dar la Chișinău înțelegerea dintre est și vest, adică între Germania și Federația Rusă este mai evidentă decât oricând. Maia Sandu a reușit să ajungă președinte pentru că așa s-a dorit, nu pentru că ea a putut sau a dovedit că este un bun politician.

De aici și până la elogiile de tot râsul ce au început să apară prin presa din România sau cea internațională, elogii făcute la comandă și plătite, este însă o mare diferență. Încearcă unii, pe articole plătite, să lanseze ideea că Maia Sandu ar putea deveni chiar un exemplu pentru Ungaria, România, Polonia sau alte state Europene. Sigur că aici se vede multă aroganță dar și o ieșire totală din realitate, o deraiere necontrolată fără simțul măsurii.

Maia Sandu a fost ministru când se fura miliardul și era colegă de partid, unii spun chiar apropiată intimă a lui Vlad Filat. De altfel acesta din urmă a devenit liber imediat ce Maia Sandu s-a instaurat în postul de președinte. Tot cu ea acolo Plahotniuc a plecat să își cheltuie banii iar zilele acestea s-a retras în Marea Britanie și Platon.

Practic Maia Sandu și anturajul ei a avut grijă ca nimeni din ce acuzați și care ar fi trebuit judecat să nu mai fie prin Republica Moldova. Este situația cea mai bună în care ei îi lasă să plece să își cheltuie banii, dar nu sunt nevoiți să stea în republica Moldova și să toarne tot ce știu, deci inclusiv despre cei care astăzi vin la guvernare.

Chiar și Igor Dodon este liber, deși Maia Sandu tuna și fulgera că împotriva lui ne luptăm și cel mai probabil că și acesta se va retrage în liniște la Moscova, acolo unde deține o proprietate imobiliară impresionantă.

Maia Sandu nu este nici salvatorul Moldovei, dar ce să mai vorbim de salvarea Europei sau a României. Maia Sandu este un politician de provincie care nu iese din ceea ce îi spun consultanții și care nu are nici o calitate dovedită care să justifice mistificarea ei.

Urmează câteva luni în care se va vedea dacă reformele vor veni și moldovenii o vor duce mai bine, dar pe moment cei care o duc bine sunt oamenii președintelui.


Distribuți acest articol