Șeful diplomației de la București va cere instituțiilor europene să ajute R. Moldova în soluționarea crizei gazului
Distribuți acest articol

Bogdan Aurescu, ministrul interimar al Afacerilor Externe din România, va cere instituții europene să ajute Republica Moldova în soluționarea crizei energetice.

Astfel, oficial a anunțat că urmează să îi informeze pe șefii diplomelor europene, reuniți la Luxemburg, despre criza din Republica Moldova legată de aprovizionare cu gaze naturale.

Este un moment foarte critic pentru Guvernul de la Chișinău. Acest lucru se datorează schimbării bruște de către Rusia a condițiilor de livrare a gazelor și a costurilor. Așadar, voi cere colegilor mei și instituțiilor europene să sprijine, cu experiență și cu asistență financiară, rezolvarea acestui crize, deoarece depășirea acestei crize va permite Guvernului de la Chișinău să pună în aplicare ambițiosul proces de reformă la care s-a angajat după alegerile din 11 iulie ”, a informat Bogdan Aurescu.

Totodată, șeful diplomației de la București a mai adăugat că, din perspectiva României, cel mai important subiect de pe agenda reuniunii de astăzi este Parteneriatul Estic.

Din perspectivă mea, Summitul Parteneriatului Estic din acest an este un impuls foarte important și strategic și cred că trebuie să fim pregătiți să adoptăm decizii foarte importante în ceea ce privește sprijinul pentru partenerii estici. 

Printre aceste aspecte, o propunere, care este susținută de România, este de a include, în cadrul pachetului referitor la viitorii parametri ai Parteneriatului Estic, un dialog și o mai mare coordonare în ceea ce privește dimensiunea securității. Pentru că, după cum știți, cinci din șase parteneri estici au conflicte prelungite pe teritoriile lor și, după cum știți, România a sugerat includerea, pe agenda Consiliului Afaceri Externe, a acestui subiect. (…) Nu în ultimul rând, cred că este foarte important să depunem eforturi pentru a asigura mai multă asistență financiară și tehnică pentru reformele structurale din statele Parteneriatului Estic ”, a mai punctat ministrul interimar al Afacerilor Externe din România.

Menționăm că Bogdan Aurescu participă luni, 18 octombrie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, ce are loc la Luxemburg.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol