Distribuți acest articol

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni reprezintă o instituție a statului român care gestionează anual un buget de câteva milioane de euro și care ar trebui să susțină comunitățile de români din afara granițelor. În acest sens din bugetul țării, adică din banii românilor, ar trebui să se asigure finanțarea pentru proiecte culturale, sociale sau media care să susțină acele comunități, dar și să crească puterea regională a României prin creșterea influenței.

Dar acest lucru nu se întâmplă. La momentul de față DRP este o instituție puternic politizată fie de către PSD, fie de către PNL-USR. Cele trei partide politice nu sunt interesate de românii din afara granițelor și atunci au creat o rețea de ONG-uri și tot felul de societăți comerciale și entități care au un singur scop: sifonarea banilor care ar trebui să ajungă la românii din afara granițelor. Banii sunt direcționați astfel către partid și interesul partidului prin intermediul pixului celor care conduc instituția.

Oana Ursachi este interpusa de la USR care astăzi conduce instituția, în realitate sforile sunt situate undeva deasupra ei.

V-ați fi așteptat ca să existe în republica Moldova un interes crescut al României și acest lucru ar fi trebuit să fie reflectat și în sumele alocate: nu este deloc așa, deși acolo se află cea mai mare comunitate de români, blocați într-un stat care lucrează împotriva României.

O să vă oferim câteva exemple ca să înțelegeți cum lucrează această instituție împotriva statului român. Au fost alocate sume importante de bani către state unde nu există comunitățile importante de români, dar care sunt conduse politic, doar instrumente atașate partidelor politice, fără o activitate socio-culturală care să justifice susținerea: Asociația Femeilor Românce din Grecia și Prietenii Săi- Grecia, Fundația Român în Olanda- Regatul Țărilor de Jos, Asociația Culturală Româno-Elenă Armonia- Grecia și multe altele asemenea au primit sumele maxime de bani ce se puteau primi.

În acest timp au fost tăiate de la finanțare instituții media ce au stat mulți ani pe baricadele intereselor românești din Basarabia pentru simplul motiv că nu au dorit să fie supuse politic și să apere interesele partidelor politice ci ale României: Instituția religioasă Episcopia Basarabiei de Sud, Patriarhia Română- Trinitas TV, ș.a.m.d..

Deci contează mai puțin cine și ce treabă face, cel mai important este să fii supus politic și din banii primiți să reflectați și ceva interese sau obligații de partid.


Distribuți acest articol