Rezoluția Adunării Parlamentare Euronest: Gazoductul Iași-Ungheni îmbunătățește securitatea energetică a regiunii
Distribuți acest articol

Eurodeputatul Eugen Tomac a salutat marți adoptarea recentei rezoluții a Adunării Parlamentare Euronest, care reunește membri ai Parlamentului European și parlamentari din statele Parteneriatului Estic și propune consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Belarus. 

Europarlamentarul a fost raportor din umbră din partea grupului PPE pe acest subiect și ocupă poziția de vicepreședinte al Comisiei pentru securitate energetică din cadrul Euronest, transmite caleaeuropeana.ro.

„Salut cooperarea și votul cu privire la eficiența, diversificarea și independența energetică în țările Parteneriatului Estic“, a spus Eugen Tomac, considerând că acest vot reprezintă un pas spre întărirea cooperării dintre UE și statele PaE.

Potrivit acestuia, cel mai recent raport al Comisiei ENER din cadrul Euronest are ca obiective identificarea soluțiilor pentru cooperare în direcția eficienței energetice, reducerea sărăciei energetice, multiplicarea surselor de energie și abordarea dependenței de furnizori de energie cu poziție monopolizantă.

Rezoluția adoptată subliniază necesitatea de a continua eforturile de îmbunătățire a conectivității dintre țările parteneriatului estic și a rețelelor transeuropene pentru energie și de a dezvolta o infrastructură transfrontalieră puternică. De asemenea, conform documentului, membrii Euronest încurajează utilizarea unor rute diversificate și dezvoltarea în continuare a conexiunilor de coastă la Marea Neagră cu statele membre ale UE.

În context, Euronest a salutat operaționalizarea coridorului sudic de gaze, dezvoltarea liniei de transport la Marea Neagră, aducând în același timp beneficii importante în ceea ce privește diversificarea și oportunitățile economice.

Totodată, Adunarea Euronest a reliefat importanța conectării Europei de Est și a celei Centrale la coridorul de gaz din sud și a salutat operaționalizarea gazoductului Iași-Ungheni între România și Republica Moldova, care sporește diversificarea aprovizionării și aduce o îmbunătățire semnificativă a situației de securitate energetică a regiunii.

Rezoluția adoptată este intitulată „Către eficiență energetică, diversificare și independență; abordarea necesităților de capacitate pentru consolidarea politicii energetice europene și combaterea amenințărilor la adresa securității energetice în cadrul Parteneriatului Estic”.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol