Retrospectiva 2020: România, alături de Republica Moldova ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Într-un an marcat de criză economică, sanitară, România a demonstrat în repetate rânduri că este alături de Republica Moldova. Pe lângă ajutorul umanitar de 3,5 milioane de euro pe care l-a trimis la început de pandemie, a mai întins o mână de ajutor la final de an fraților de peste Prut.

Aflat într-o vizită la Chişinău, după o pauză de 6 ani, preşedintele României Klaus Iohanis a anunţat că statul român va oferi 200.000 de doze de vaccin anti-Covid 19, notează TVR Moldova într-un reportaj.

27 aprilie 2020. Până în acea zi, în Republica Moldova erau confirmate deja peste 3.400 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi înregistrate peste 100 de decese. Republica Moldova avea mare nevoie de ajutor şi acesta nu a întârziat să vină de peste Prut.

„În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova – va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii. O a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti, materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie”, declarase Klaus Iohannis, preşedintele României .

Sprijinul era anunţat în condiţiile în care şi România avea nevoie de asistenţă şi ducea o luptă grea cu pandemia de COVID-19. Chiar şi aşa, în doar trei zile, a fost formată o echipă medicală din peste 50 de persoane: 42 de medici, asistenţi şi paramedici, personal medical din cadrul ministerului Apărării şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de la Bucureşti.

„Republica Moldova ocupă un loc special în inima mea. Am venit să ajutăm. Am primit un telefon că se recrutează voluntari pentru Republica Moldova, iar în aproximativ trei-patru ore am răspuns afirmativ. Suntem cinci medici specialişti cu experienţă care am venit voluntar aici şi pentru că ne sunteţi dragi, sunteţi ca şi fraţii noştri”, a spus Georgiana Matei, medic specialist în medicină urgentă din Iași.

Medicii din România au fost repartizaţi, pentru 15 zile, la spitalele din Chişinău, Bălţi şi Cahul, în secţiile primiri urgenţe, anestezie şi terapie intensivă.

„M-am întors din Italia, am fost câteva zile acasă, după care am aflat de misiunea din Republica Moldova şi bineînţeles că am vrut să fac parte, pentru că pentru noi Republica Moldova este a doua familie. Este o situaţie cu adevărat excepţionala atât de vedere profesional, cât şi din punct de vedere al aspectului umanităţi”, a mai spus Monica Sandu, medic anestezist din România.

România a donat şi 10 izolete necesare pentru transportarea pacienţilor infectaţi cu COVID – 19.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol