Republica Moldova a intrat în stare de urgență. Care sunt principalele restricții
Distribuți acest articol

Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a instituit stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.  Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe. 

Astfel, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, s-a a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanță.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inlcusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Potrivit Ministerului Sănătății de la Chișinău până în prezent au fost confirmate 102 894 cazuri, dintre care 10 880 sunt cazuri active. Dintre acestea, 3499 de persoane sunt spitalizate, la terapie intensivă – 253 de persoane, conectate la sistemul de ventilare – 52 de persoane. Spitalele sunt ocupate în proporție de 90% în municipiul Chișinău, iar în raioanele țării – 85%.

Într-o săptămână va fi activat încă un spital din mun. Chișinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienții cu profil COVID.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol