Răsturnare de situație: Tiraspolul nu va mai primi gratis gaz
Distribuți acest articol

Tiraspolul, care consumă 60% din gazele livrate anual în R. Moldova, nu va mai primi gaze naturale din surse alternative, dacă nu va plăti pentru acestea. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. 

Astfel, în cadrul ședinței Parlamentului la care a fost votată instituirea stării de urgență în Republica Moldova, premierul a subliniat că „Gazprom” a micșorat foarte mult livrările de gaze, iar Guvernul este nevoit să cumpere gaze din surse alternative pentru a asigura securitatea energetică a statului.

În context, socialistul Vasile Bolea s-a interesat dacă Guvernul de la Chișinău va asigura cu gaze şi partea stângă a Nistrului, controlată de regimul separatist în frunte cu Vadim Krasnoselski.

Pentru noi, teritoriul întregii țări înseamnă R. Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internațional. Vom furniza gaze acolo unde se va plăti pentru ele”, a concretizat Natalia Gavrilița, citată de presa de la Chișinău. 

Menționăm că Tiraspolul a acumulat o datorie la gaze de circa 8 miliarde de dolari. Regimul separatist nu plătește niciun ban pentru gazele consumate, potrivit unor experți în energetică, iar Rusia vrea să pună această datorie pe umerii autorităților constituționale de la Chişinău și ai consumatorilor din partea dreapta a Nistrului.

Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei energetice. Propunerea a venit din partea Guvernului ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom și a existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol