Actualitate

Publicație germană: Rusia a finanţat cu 11 milioane de euro campania lui Dodon pentru alegerile prezidenţiale din 2020 ~ InfoPrut

Rusia ar fi alocat aproape 11 milioane şi jumătate de euro pentru a-l ajuta pe liderul socialiştilor Igor Dodon să câştige alegerile prezidenţiale de anul trecut, a dezvăluit publicația germană Bild, care a intrat în posesia unui document care demonstrează acest lucru, anunță TVR Moldova.

Ziarul Bild notează că a intrat în posesia unui document al Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, potrivit căruia Kremlinul ar fi investit 11,453 de milioane de euro pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să obţină un nou mandat de preşedinte şi pentru ca Moscova să-şi consolideze influenţa în Europa Centrală. Potrivit aşa-zisului deviz de cheltuieli, Kremlinul ar fi planificat alocarea a 4 milioane de euro pentru coruperea candidaţilor, care după scrutin urmau să  promoveze politica Rusiei în Republica Moldova.

Alte 528.000 de euro urmau să fie direcţionate pentru proiecte mediatice de propagandă, 393.000 de euro erau planificate pentru mituirea observatorilor internaţionali care să confirme că alegerile s-au desfăşurat corect.

Potrivit ziarului german, schema prin privind influenţarea rezultatelor scrutinului din Republica Moldova ar putea fi folosită pentru a frauda alegerile din septembrie pentru Bundestag-ul Germaniei. De cealaltă parte, socialiştii au declarat într-un comunicat de presă că informaţiile publicate de Bild sunt false.

„Partidul Socialiştilor şi candidatul său, Igor Dodon, nu au primit niciun ban din exterior pentru desfăşurarea campaniei electorale. Calificăm apariţia unor astfel de publicaţii în toiul campaniei electorale ca pe un act de denigrare intenţionată a partidului care face parte din Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor”, afirmă PSRM.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2020 s-au desfășurat în două tururi de scrutin: la 1 noiembrie 2020 și la 15 noiembrie 2020. Au fost câștigate de candidata pro-europeană Maia Sandu cu 57,72% dintre voturi.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button