Actualitate

PSD ar putea lua în considerare o guwernare cu PNL. Ce condiții s-ar pune

USR a lansat un apel clar către președintele României, Klaus Iohannis: fie acceptați o alianță USR-PNL-UDMR dar fără Florin Cîțu, fie va trebuie să refaceți USL, adică alianța dintre PSD și PNL.

PNL insistă însă cu Florin Cîțu. Tabăra câștigătoare a investit prea mult în el, au fost prea multe certuri ca să renunțe acum iar Klaus Iohannis este un tip orgolios, a vrut să arate cine este șeful României și dacă astăzi ar renunța autoritatea lui supremă ar fi pusă în discuție.

O astfel de alianță a mai funcționat între cele două partide în vremea în care erau conduse de către Victor Ponta și Crin Antonescu. La acel moment alianța se numea USL și a reușit să înfrângă până la dispariție PDL și pe Traian Băsescu.

Klaus Iohannis ar putea fi deschis spre o așa alianță. Să nu uităm că acesta a numit trei guverne PSD pe vremea lui Dragnea, printre care și guvernul condus de Viorica Dăncilă. De ce nu ar fi dispus acum președintele să numească un premier liberal dar într-un guvern din care să facă parte și PSD.

Ori la PSD marea masă a primarilor cer intrarea la guvernare pentru a se asigura accesul la programul PNDL 3. Acest lucru înseamnă că MDRAP ar urma să revină PSD, existând și o susținere în acest sens pentru Paul Stănescu. Acesta din urmă este cel care a desfășurat programele PNDL1 și PNDL2, având toată experiența necesară pentru a fi un succes.

Acum mai rămâne de văzut dacă vocea primarilor chiar contează. PSD este un partid de structuri, un partid organizat în care fiecare primar și consilier are un rol bine stabilit. În PSD fără susținerea primarilor este greu de condus și aceștia au acum această așteptare după ce timp de 3 ani au fost lipsiți de finanțare de PNL.

Mai există o situație favorabilă nașterii oficiale a USL 2: grupul PSD de la Cluj, reprezentat de Vasile Dâncu, se află în relații extraordinare cu grupul PNL de la Cluj, reprezentat de Rareș Bogdan și de Emil Boc. Aceștia conduc Clujul de vreo 20 de ani în bună armonie, deci există experiența necesară pentru a se trece peste toate neajunsurile unei guvernări.

Dacă Teleormanul a condus România sub Dăncilă, de ce nu s-ar face acest lucru și sub Rareș Bogdan și Florin Cîțu?

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button