Prunele şi cerealele, cele mai căutate produse basarabene în UE ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Generarea de valoare adăugată a cerealelor şi livrarea prunelor în cantităţi mai mari pe piaţa UE ar putea aduce profit considerabil Republicii Moldova, este de părere echipa economică germană de consultanţă în domeniul economic „Berlin Economics”.

Experții germani au elaborat un studiu cu referire la cotele tarifare aplicate şi la volumul de export al produselor agricole din R. Moldova în Uniunea Europeană şi au propus soluţii pentru a facilita exportul acestora pe noi pieţe din UE.

„Una dintre recomandările noastre este ca agricultura din Republica Moldova să se orienteze spre procesarea cerealelor pentru export, fapt ce va asigura venituri mai mari în economie. Totodată, recomandăm să fie majorată cota de export pentru prunele din R. Moldova, mai ales la categoria de consum în stare proaspătă. În acelaşi context, informăm că există potenţial mare de export a strugurilor şi merelor. În prezent, majoritatea produselor horticole sunt exportate preponderent în Federaţia Rusă, însă pentru a înregistra o evoluţie ascendentă a valorii produselor horticole în Uniunea Europeană şi pentru a obţine avantaje competitive pe termen lung, sectorul horticol are nevoie de diversificare, investiţii şi dezvoltare axată pe inovaţii, în conformitate cu rigorile Uniunii Europene”, a declarat consilierul german de politică economică, Ricardo Giucci, la prezentarea rezultatelor studiului în cadrul unei şedinţe comune cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

În vederea promovării producţiei agricole autohtone, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare urmează să revizuiască politicile naţionale în sector, să identifice posibilităţile de intensificare a exportului de produse agricole recomandate şi să încurajeze producătorii agricoli să se conformeze criteriilor pieţelor occidentale.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol