Distribuți acest articol

Observăm în presa din România foarte multă superficialitate cu privire la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Spre deosebire de Traian Băsescu, care era un politician abil, de sine stătător, un lider care controla el jocul, Maia Sandu reprezintă un produs, o imagine politică bine asumată, jucată corect, dar jocurile în realitate se fac de către specialiștii aduși din Germania.

Aceștia de aproape 10 ani lucrează pentru a se putea ajunge aici, adică rotația partidelor să aducă Moldova în situația favorabilă în care produsul Berlinului să capete întâietate.

Rusia aparent a pierdut la Chișinău, în realitate a mai fost în această situație după 2009, când Voronin a picat. Apoi a venit Filat și Plahotniuc, dar s-a ajuns la Dodon. Deci Rusia revine constant pe măsură ce varianta românească sau europeană eșuează.

De fapt toate variantele eșuează pentru că vorbim de un stat eșuat.

Acum este momentul Berlinului.

Maia Sandu nu a mers pe varianta românească, a sărit peste București și a vizat direct un discurs pur European. Practic Bucureștiul pe moment este în offside, combinațiile făcute cu infractorii de la Chișinău și-au spus cuvântul.

Maia Sandu a promis reforme, problema este că Moldova nu dispune de oamenii necesari și nici banii. Cu două miliarde de euro buget nu ai cum ține un stat, nu sunt bani de investiții. Reforme fără oameni nu există, ele devin formale.


Distribuți acest articol