Premieră medicală în spațiul românesc: Transplant hepatic de la mamă la fiul de 2 ani realizat de un chirurg din București la Chișinău ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Premieră în spațiul românesc, unde un băiețel de 2 ani și 8 luni de la Chișinău a fost operat și salvat de doctorul Vladislav Brașoveanu de la Institutul Clinic Fundeni din București.

A venit, a operat, a plecat, așa descrie jurnalistul TVR, Mihai Rădulescu, activitatea din aceste zile a profesorului Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București.

Doctorul, originar din Republica Moldova, a efectuat, în premieră, un transplant de ficat unui micuț luptător de doar 2 ani și 8 luni, prelevat de la mama sa, operație care a durat opt ore.

„Avem de-a face cu un exemplu concret de fuziune naturală între românii dintr-o parte și alta a Prutului. În cazul de față, medici de la spitalele Fundeni/RO și Republican/MD. Dacă lucrurile vor merge așa în cât mai multe domenii, reîntregirea va curge de la sine, în mod practic, pe teren, acolo unde contează de fapt”, a scris jurnalistul pe pagina de Facebook.

Profesorul Vladislav Brașoveanu a participat la realizarea, în 2013, a primului transplant hepatic de la donator viu în Republica Moldova, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. De asemenea, Universitatea de stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” i-a conferit, în 2016, titlul onorific Doctor Honoris Causa, devenind primul absolvent al acestei instituții care a obținut această distincție.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol