Pian nou pentru Filarmonica Națională a Republicii Moldova ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Filarmonica Naţională a Republicii Moldova are un pian nou, donat de două companii private și adus la Chișinău cu ajutorul Ambasadei Cehiei. Preţiosul instrument a fost prezentat în cadrul unui concert grandios, la care maestrul Eugen Doga a lansat în premieră melodia „Odă Europei”, notează TVR Moldova.

„Cehii au venit cu darul pianului. Eu am venit la această ceremonie cu o piesă muzicală care se cheamă Odă Europei. Eu îi doresc o soartă fericită acestei piese, fiindcă foarte ţin mult nu doar la piesă dar şi la Europa, unde doresc să intrăm liber şi să ne simţim ceea ce suntem geografic, europeni şi spiritual la fel”, a declarat compozitorul Eugen Doga.

Pianul a fost adus din Cehia şi este făcut manual de către o companie cu renume mondial. Valoare acestuia este de 76 de mii de euro.

„A vrut bunul Dumnezeu, prin intermediul acestor oameni generoşi, să ajungă la noi această frumoasă donaţie, acest pian Petrof şi fabrica Petrof a fost foarte deschisă pentru colaborare”, a subliniat directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol.

Prezent la eveniment, ambasadorul Cehiei în R. Moldova, Excelenţa Sa STANISLAV KÁZECKÝ, a menționat că marca Petrof este modelul exemplu a muncitorilor şi producătorilor cehi de instrumente muzicale.

La concertul organizat de Filarmonica Naţională la Palatul Republicii a fost prezent şi Excelenţa Sa Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Este un semn de susţinere pentru cultura din Republica Moldova, pentru filarmonica Naţională şi vreau să mulţumesc şi artiştilor filarmonicii pentru că avem această seară extraordinară”, a spus acesta.

Clădirea filarmonicii a fost distrusă în incendiul de pe 24 septembrie 2020. Au ars şi biblioteca instituţiei, două piane dar şi alte instrumente.  După aproape 8 luni de la tragedie, Ministerul Educaţiei nu ştie când vor începe lucrările de reconstucţie. Sunt deschise mai multe conturi pentru donaţii, iar până acum s-au strâns peste 4 milioane de lei.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol