Distribuți acest articol

Împărțirea ciolanului se dovedește din nou un lucru foarte complicat. Nimeni nu vrea să cedeze, fiecare dorește cât mai mult.

Prima zi de negocieri între liderii partidelor din coaliția de guvernare nu s-a terminat și cu tranșarea modului de impărtire a prefectilor pe județe, în condițiile în care atât PNL, cât și USR-PLUS, vor să aibă reprezentantul lor în teritoriu în mai multe județe puternic dezvoltate, susțin surse politice pentru „Adevărul”.

Impărtirea presupune că 23 de prefecți vor fi ai PNL, USR-PLUS va da 14 și UDMR cinci. Această este o decizie mai veche a coaliției .Modul cum sunt alocate județele pare o misiune dificilă, pentru că atât PNL, cât și USR-PLUS, ar vrea să aibă prefect în București, Cluj, Iași, Sibiu, Constanța sau Timiș.

Se pare că și UDMR ar vrea prezența în județe că Harghita, Covasna, Mureș și Bihorul (județ din care este inclusiv actualul ministru al Dezvoltării). Potrivit unor surse politice, USR a propus folosirea unui sistem de alegere în ordinea opțiunilor, așa cum se procedează la nivelul instituțiilor europe. Mai precis, PNL să aleagă primul județul unde vrea prefectul, apoi să vină cei de la USR-PLUS.

De asemenea, PNL ar fi cel care decide opțiunea cu numărul trei, în timp ce UDMR are opțiunea numărul patru. Tot PNL va decide al cincilea prefect, apoi vor fi cei din USR, dacă negocierea e mentinută.

Ludovic Orban, le-a transmis celorlalți lideri că va trebui să discute în interiorul partidului, apoi vor fi reluate discuțiile în cadrul coaliției de guvernare. Prin urmare, liderii liberali din teritoriu aseaptă începerea discuțiilor despre alcătuirea listei de prefecți,astfel încât negocierea să fie cât mai echitabilă.

Vom vedea exact ce va urma și cum vor ajunge la o înțelegere, până la urmă

Sursa foto: adevarul.ro


Distribuți acest articol