Actualitate

Ministrul Dezvoltării își bagă nasul în regulile de construcție. Mai puțin spațiu verde de joacă pentru copiii de la creșă

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, susține că a identificat problema de ce în România nu s-a mai construit o unitate de învățământ de mai bine de 30 de ani. Actele normative din prezent nu pot fi puse în practică pentru că ar fi necesar un hectar de spațiu verde pentru joacă la 100 de copii, ceea ce nu a respectat nimeni.

„Avem vreo 800 de normative la construcţii în vigoare în România din care noi am identificat cam 44 care sunt strict urgente a fi aduse undeva la zi. Ne-am confruntat cu ele în momentul în care am lansat, prin programul de guvernarea, ca şi prioritate a actualului Guvern, construcţia de creşe. Este o lipsă acută de creşe în toată ţara (…), nu e o situaţie aparte în judeţul Vrancea. Normativul de construcţie pe creşă în România este în vigoare din 1997. Nu cred că l-a respectat vreodată cineva, pentru că nu putea fi respectat, după părerea mea, nici în 1997. Prevede nişte reglementări care nu pot fi puse în practică. A avea pe copil cel puţin 100 de metri pătraţi spaţiu verde pentru zonă de joacă nu se putea respecta nici în 1997. În 2021 este exclus ca într-un oraş, nu trebuie el să fie cel mai mare din judeţ, să poţi să ai la o creşă cu 100 de copii un hectar de teren verde spaţiu de joacă. Nu există astăzi acest teren fizic. Suntem în plin proces de modificare a acestei normative. Într-o săptămână, două, vom da noul ordin de normativ de construcţii în care, evident, această suprafaţă va fi mult redusă, pentru că ea nu poate fi respectată”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Din cauza lipsei unui management bun în marile orașe, efectiv, nu se poate identifica un loc bun pentru ca o instituție de învățământ să fie construită pe actualele acte normative. Așa că, ministrul Cseke Attila vrea să schimbe aceste reguli și precizează că schimbarea acestor normative este foarte importantă deoarece aceleaşi normative reglementează şi construcţia de şcoli, grădiniţe sau spitale şi ele trebuie respectate.

Ministrul Dezvoltării se află, joi, într-o vizită de lucru în judeţul Vrancea. Acesta s-a întâlnit, în cursul dimineţii, la Focşani, cu preşedintele Consiliul Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, prefectul judeţului, Gheorghiţă Berbece, şi cu primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, precum şi cu primarii din judeţ.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button