Ministrul de externe de la București, asigurări pentru noul său omolog de la Chișinău
Distribuți acest articol

Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe din România, a transmis vineri, 6 august 2021, o scrisoare de felicitare ministrului afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, cu ocazia preluării mandatului.

De asemenea, cei doi miniștri au avut, la scurt timp după depunerea jurământului de către membrii noului Guvern al Republicii Moldova, o primă convorbire telefonică, pentru a reitera relația specială dintre România și Republica Moldova, precum și necesitatea relansării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Cu această ocazie, Bogdan Aurescu a adresat felicitări omologului său pentru numirea în funcție și a reasigurat cu privire la sprijinul ferm al României pentru procesul de reformă și pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Totodată, ministrul de externe de la București a propus realizarea unui contact direct la nivel de ministru, cât mai curând posibil, pentru a discuta pașii următori în ceea ce privește dezvoltarea agendei comune.

Șeful diplomației române a evidențiat în mod special contextul favorabil pentru reforme democratice și avansarea parcursului european al Republicii Moldova, precum și pentru aprofundarea relației bilaterale și a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că misiunea noului Guvern de la Chișinău este de importanță majoră, în condițiile votului clar acordat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pentru implementarea reformelor care să susțină dezvoltarea și modernizarea Republica Moldova pe principii europene.

Oficialul l-a asigurat pe omologul său din Republica Moldova de întreaga deschidere a autorităților de la București pentru un dialog și o cooperare de succes din perspectiva avansării proiectelor bilaterale de importanță strategică, precum și de întreg sprijinul diplomației române pentru identificarea celor mai potrivite căi de materializare a proiectelor politice și sectoriale, în vederea aprofundării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și promovării parcursului său european. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre agenda de contacte bilaterale politice de nivel din perioada următoare.

La rândul său, Nicu Popescu, noul ministru de externe al R. Moldova, a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de România, inclusiv în contextul pandemic. În context, șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat încrederea că foarte buna cooperare dintre cele două ministere de externe va sprijini avansarea rapidă a proiectelor bilaterale strategice și consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.

Amintim că Guvernul Natalia Gavrilița a fost învestit, vineri, 6 august, la Chişinău, cu votul de încredere al Parlamentului. După care, prim-ministrul Natalia Gavrilița și noul Cabinet de miniștri au depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol