Maia Sandu: Limba română poate fi patria tuturor cetățenilor Republicii Moldova
Distribuți acest articol

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Limbii Române, care este marcată anual, la 31 august, de românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni. 

Astăzi, marcăm sărbătoarea limbii române, un element fundamental al devenirii și identității noastre, repus în drepturi datorită Mișcării de Renaștere și Eliberare Națională. De Ziua Limbii Române ne doresc să cunoaștem și să cinstim limba care este maternă pentru patru din cinci cetățeni ai R. Moldova. Îmi doresc ca limba română să devină numitor comun pentru toți cetățenii Republicii Moldova, oricare ar fi limba lor maternă, și să funcționeze aici în armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara și altele. Limba română poate fi patria tuturor cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că, începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Republica Moldova se sărbătorește anual Ziua Limbii Române.

Potrivit deciziei din ziua de 5 decembrie 2013 a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova limba română este limba de stat în stânga Prutului. Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldoveneasca”.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol