Actualitate

MAE, preș în fața Ungariei: Președintele Katalin Novak ar urma să participe la ceremonia celor doi teroriști maghiari

Limba maternă, maghiara, istoria şi cultura noastră comună sunt cordonul ombilical care leagă Transilvania de Ungaria, a declarat, joi, preşedintele Ungariei, Katalin Novák, la inaugurarea complexului de clădiri „Transilvania” al Muzeului Etnografic în Aer Liber de la Szentendre, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Președintele Ungariei, Katalin Novák, face prima vizită într-o țară străină și a ales ca destinație chiar România. Novak a aterizat, joi, la Cluj-Napoca și se pare că va participa la ceremonia la care István Beke şi Zoltan Szőcs, cei doi secui condamnaţi pentru terorism, după ce au fost acuzaţi că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională a României, vor fi premiaţi de un ONG cu sediul la Budapesta.

Cei doi etnici maghiari au fost eliberaţi anul trecut din închisoare, după ce au stat patru ani în spatele gratiilor. Celor doi li se va acorda premiul Pál Vasravi.István Beke şi Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism. Aceştia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015. Tribunalul Braşov a dictat, în iulie 2021, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a celor doi, după ce în prealabil Judecătoria Braşov dăduse o decizie similară, dar care nu era definitivă.

Katalin Novák: cultura maghiară din Transilvania nu este o parte din trecutul nostru, ci o parte din prezentul nostru şi o cheie pentru viitorul maghiar Ungaria nu ar fi fost la fel fără Transilvania

După cum a spus, secţiunea transilvăneană a muzeului etnografic de la Szentendre este ca o poartă stelară care ne permite să transcendem frontierele spaţiului şi timpului şi să ne simţim ca în Transilvania.

Ea a reamintit, de asemenea, că după Szentendre se deplasează în Transilvania. În cursul vizitei sale va participa, printre altele, la sfinţirea uneia dintre cele 10 biserici renovate recent, biserica din Lopadea Nouă, va face o plimbare în curtea liceului din Aiud, întemeiat de principele Transilvaniei, Bethlen Gábor, apoi, la Alba Iulia, va inaugura statuia principelui şi va depune o coroană de flori la mormântul episcopului romano-catolic Márton Áron.

Back to top button