Actualitate

Liderul opoziţiei din Belarus, mulțumiri României şi lui Klaus Iohannis pentru sprijinul politic oferit ~ InfoPrut

Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, şi-a exprimat marţi „recunoştinţa” la adresa României şi a preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit în contextul manifestaţiilor pro-democratice şi demonstraţiilor împotriva regimului autoritar al lui Akesandr Lukaşenko.

Tihanovskaia, care se află în azil politic în Lituania, a avut marţi o intervenţie online la o dezbatere organizată de Ambasada Republicii Lituania în România şi Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning (CPC-EW) la sediul Institutului Diplomatic Român, scrie Calea Europeană.

„Aş dori să îmi exprim recunoştinţa la adresa prietenilor noştri români şi a preşedintelui (n.r. – Klaus Iohanns) care, la 21 septembrie, împreună cu omologii săi polonez şi lituanian, au semnat o scrisoare către comunitatea internaţională pentru a-i ajuta pe belaruşi să primească sprijin. Vechea zicală „un prieten la nevoie se cunoaşte” nu a părut niciodată mai importantă pentru belaruşi, în timp ce oameni inocenţi sunt arestaţi şi torturaţi pe străzile oraşelor noastre. Ţara noastră este condusă de un autocrat care a dat ordin pentru utilizarea violenţei împotriva manifestanţilor paşnici. Ne bucură orice strop de solidaritate şi simţim sprijinul României, Lituaniei şi Poloniei“, a declarat Tihanovskaia, care alături de opoziţia democratică a câştigat săptămâna trecută Premiul Saharov pentru libertatea de gândire.

În încheierea mesajului, aceasta a amintit despre revoluția din România, spunând că „nu cu mult timp în urmă, în 1989, România, Polonia şi Lituania s-au aflat în aceeaşi situaţie. Astăzi, a sosit timpul şi pentru Belarus să se descătuşeze“.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button