Lider politic de la Chișinău: Rusia poate invoca noi tentative de „ocupație” a R. Moldova de către România și UE pentru a proceda ca în estul Ucrainei
Distribuți acest articol

Rusia poate invoca noi tentative de „ocupație” a R. Moldova de către România si UE pentru a proceda ca în estul Ucrainei. Un avertisment în acest sens a fost făcut de Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal din Moldova, care a remarcat faptul că Bucureștiul a reacționat la falsurile istorice promovate de Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, în cadrul unui articol publicat recent, pe când Chișinăul tace. 

Potrivit liderului unionist, după 100 de ani Rusia continuă să debiteze aberații. „Marea provocare a Europei rămâne a fi, în continuare, confruntarea cu Rusia, cu minciunile și propaganda sa, folosite ca paravan, pentru a masca și a nu recunoaște incapacitatea regimurilor trecute, precum și a celui din prezent, condus de Putin, de a reuși modernizarea și dezvoltarea Rusiei.

Din acest punct de vedere, Unirea cu România sau perspectiva rapidă de aderare a RM la UE, în 5-10 ani, sunt singurele soluții de a securiza acest spațiu și de a da șansa unei vieți mai bune pentru cei care mai locuiesc aici.

Acordul de Asociere și statutul de vecini ai UE, nu ne oferă nimic sigur. Rusia oricând poate invoca noi tentative de „ocupație” a RM de către Romania și Europa, pentru a justifica o noua operațiune de tip Crimeea sau Donbass”, a explicat Dorin Chirtoacă.

Amintim că la 12 iulie 2021, Vladimir Putin a publicat un articol despre „unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, în care a scris, inclusiv, despre România și Republica Moldova.

O bună parte din acel articol este dedicat Ucrainei și tezei lui Putin, conform căreia rușii, ucrainenii și bielorușii sunt același popor. Ulterior, în textul liderului de la Kremlin, a fost strecurat un neadevăr istoric cu privire la România. Mai exact, Vladimir Putin se declară convins că „în 1940, în componența URSS a intrat o parte a Basarabiei, ocupată de România în 1918, dar și Bucovina de Nord”.

În timp ce mai mulți oficiali din România au reacționat dur la respectiva declarație a liderului de la Kremlin, în R. Moldova doar PL a luat atitudine și a venit cu o lecție de istorie pentru Putin.

Menționăm că în realitate, în 1918, a avut loc Unirea Basarabiei cu România, votată în mod democratic de Sfatul Țării. Anterior, în anul 1812, Basarabia a fost ocupată de Imperiul Țarist Rus, prin ruperea în bucăți și împărțirea Moldovei istorice, împreună cu Imperiul Otoman, fără niciun drept. În 1940, a avut loc a doua ocupație a Basarabiei, pe baza unei înțelegeri dintre Hitler și Stalin – Pactul Ribbentrop-Molotov.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol