Actualitate

Iubita ministrului Sănătății: Era frig în acel salon. Ipoteza rămâne că incendiul a fost declanșat de un reșou

Laura Ștefănuț, iubita ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, afirmă pe agina sa de Facebook că în salonul unde a avut loc incendiul de la Matei Balș era frig, pentru că și mama sa a fost tratată acolo de covid 19. Aceasta mai afirmă că cel mai probabil incendiul a fost declanșat de un reșou. Nu știm cum luptă Vlad Voiculescu cu sistemul pentru că el deja face parte din el.

„Alte vieți pierdute în saloanele de spital care au luat foc astăzi, în București, la spitalul COVID Matei Balș. Mama a fost internată chiar la Balș cu COVID-19 și le rămân recunoscătoare medicilor despre care cred că i-au salvat viața. Nu doar că au fost profesioniști, dar au fost și oameni, o părere împărtășită de toate femeile din salonul mamei.

Femeile nu împărtășeau doar stima pentru medici și lupta cu boala aceasta care ne-a schimbat viețile tuturor, dar și un calorifer electric. Nu le-a lipsit nimic la nivel de medicamente, oxigen și omenie, în schimb era frig în acel salon, la acel moment. Acum, prefectul ne spune că nu mai erau probleme cu încălzirea, dar o ipoteză rămâne că incendiul a fost declanșat de un reșou.

M-am uitat dacă alte state se confruntă cu așa ceva.În SUA, au fost raportate 1.100 de incendii în spitale în 3 ani (2012 – 2014), potrivit datelor US Fire Administration. 68% au fost cauzate de reșouri pentru gătit, 6% defecțiuni electrice și 5% din cauza sistemului de încălzire. În general, incendiile cauzate de aceste reșouri nu s-au răspândit.

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Cele pornite din cauza deficiențelor electrice au generate cele mai multe pagube, fiindcă au cuprins salonul sau spitalul.După cum vedeți, marea diferență este că în aceste 1.100 de focuri din spitalele din SUA au murit mai puțin de 5 oameni. Dar acolo, în general, siguranța pacientului este pe primul loc. În România, deși avem medici de excepție, uneori mai buni decât colegii lor străini cu viață mai lejeră, spitalul încă nu pune pacientul pe primul loc. Sistemul nu a pus cetățeanul vulnerabil pe primul loc atât de mult timp, încât a devenit obișnuință, „normalul” care este acum adresat, contestat de o echipă nouă la minister, dar și la primărie.

Dincolo de cauzele specifice, fie că vorbim de reșouri sau probleme electrice, problema rămâne sistemică -siguranța pacientului pe primul loc- și nu se va rezolva cu condamnarea vreunei asistente (cum s-a întâmplat în cazul incendiilor de la maternități spre exemplu).Condoleanțe familiilor care trec prin dureri greu de imaginat pentru noi, restul.

Reziliență și luciditate pentru cei care luptă cu sistemul, dar și pentru toți ceilalți care vor să vadă cum în țara asta lucrurile se schimbă în mai bine.”, a scris Laura Ștefănuț pe pagina sa de Facebook.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button