Distribuți acest articol

Scopul este de a-l folosi drept combustibil pentru unul din reactoarele sale.

Agenția ONU, cu sediul la Viena, “a procedat, pe 8 februarie, la verificarea a 3,6 grame de uraniu metalic în uzina din Isfahan” (centru), potrivit unei declarații trimise AFP. Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât uraniul metalic poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare.

Aceasta este o noua încălcare a angajamentelor sale asumate în acordul din 2015, a raportat miercuri seara Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citata de AFP.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a informat statele membre cu privire la această nouă evoluție a situației care, potrivit Teheranului, are că obiectiv “producerea combustibilului” în cadrul activităților de cercetare și dezvoltare.

Planul de acțiune comun și cuprinzător (JCPOA), semnat în 2015 de Iran și șase mari puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), include o interdicție de 15 ani în ce privește “producția sau achiziția de plutoniu sau uraniu metalic ori a aliajelor acestora”.

El prevede că Iranului i se vă permite să înceapă cercetări privind producția de combustibil pe baza de uraniu “în cantități mici” după zece ani, dar numai cu permisiunea celorlalți semnatari. Anunțul intervine la puțin peste o luna după ce Teheranul a reluat îmbogățirea uraniului la 20%.

Iranul și-a semnalat intenția de a îmbogăți uraniu la 20%, peste pragul stabilit prin Acordul de la Viena

Desi acest nivel este departe de nivelul de 90% necesar pentru o bombă, reprezintă cea mai grava încălcare a acordului după retragerea Statelor Unite în 2018 și restabilirea sancțiunilor.

Instalarea lui Joe Biden la Casa Alba, pe 20 ianuarie, a dat speranță reluării dialogului după politica de presiune maxima exercitata de predecesorul sau Donald Trump. Noul președinte american a avertizat însă că nu va face primul pas către Iran prin ridicarea sancțiunilor, așa cum reclamă liderii iranieni.


Distribuți acest articol