Distribuți acest articol

Un oraș ceh, Kijov (sud-est), urmează să lanseze o monedă specială covid-19-“corrent” -, cu scopul stimula economia locală.

AFP relatează că : “Proiectul provine din necesitatea de a ajută economia, aflată în lipsă de lichidități”, declară economistul Pepe Rafaj, care se află la originea acestei idei de a crea o monedă specială covid-19, în timpul carantinei în care s-a aflat țara în martie 2020,

Cu ajutorul programului “corrent”-o împletire a cuvintelor “coronavirus” și “currency” (monedă, în engleză) -, locuitorii din Kijov urmează să primească bani pe care să-i cheltuiască în magazine locale, restaurante sau cinematografe.

În cadrul unui program pilot, 2.000 de voluntari urmează să primească câte 400 de corrents-echivalentul a 400 de coroane cehe (15 euro)-pe care să-i cheltuiască în puncte de vânzare participante la program.

La fiecare cumpărare, clienții plătesc jumătate din sumă în corrents și jumătate în coroane.

“Fiecare cetățean va avea portofelul sau electronic. Comerciantul va folosi un site pentru a înscrie codul cetățeanului și a deduce sumă în corrents”, detaliază Pepe Rafaj.

Obiectivul programului este să-i determine pe oameni să cheltuiască bani și să crească veniturile comercianților locali, iar astfel și veniturile fiscale ale statului. De precizat că magazinele internaționale nu sunt vizate în program.

Există chiar un donator privat care a contribuit la testare cu 800.000 de coroane, însă, potrivit lui Pepe Rafaj, proiectul ar putea să fie finanțat-în viitor-de către stat sau fonduri europene.

Viceprimarul din Kyjov, Daniel Cmelik, a salutat proiectul care, apreciază el, “țintește întreprinderile locale și susține de asemenea antreprenorii și rezidenții locali”.

Potrivit lui Pepe Rafaj, lansarea proiectului-prevăzută la 11 ianuarie-este necesar să fie amânată, deoarece majoritatea magazinelor, restaurantelor și sălilor de cinema s-aiu închis-a treia oară de la începutul epidemiei covid-19.

“Am fost nevoiți să renunam la 11 ianuarie. Dar suntem pregătiți să pornim în două zile de la redeschidere”, dă el asigurări.

Sursa articol : ziare.com


Distribuți acest articol