Distribuți acest articol

DPA și Reuters informează că opozantul rus Alexei Navalnîi, care acuză Kremlinul că l-a otrăvit vara trecută, urmează să revină duminică la Moscova, în ciuda dorinței exprimate de autoritățile ruse de a-l aresta și posibil de a-l condamna la mulți ani de detenție

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi urmează să se îmbarce într-un avion al companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin, BER, și să ajungă la ora locală 19.20 (16.20 GMT) pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Opozantul a făcut apel la susținătorii săi să îl întâmpine acolo. Procuratura din Moscova a atras atenția să nu aibă loc manifestații neautorizate la aeroport și a amenințat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anunțat că va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condițiile unei eliberări condiționate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august.

Critic dur al președintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi și-a anunțat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova și că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.

El a mai spus că nu a intenționat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu și-a părăsit niciodată țara de origine de bunăvoie și că a ajuns în Germania “într-o cutie de resuscitare”.

Germania, sprijinită de aliații săi, a afirmat că opozantul președintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea să “s-a îmbunătățit suficient”.

Navalnîi a dat vine pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Puțin. Liderul rus a respins acuzațiile. Oficiali ruși au refuzat într-o prima fază să accepte și că Navalnîi a fost otrăvit.


Distribuți acest articol