Igor Dodon acuză România de amestec în treburile interne ale R. Moldova ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Igor Dodon a acuzat România de imixtiune în treburile interne ale R. Moldova, după ce Bucureştiul a criticat votul deputaţilor PSRM-Şor din 16 decembrie. Fostul președinte consideră că nu e corect ca Bucureştiul să critice Parlamentul R. Moldova pentru adoptarea anumitor legi, deoarece acest lucru ţine de treburile interne ale statului, scrie Adevărul.

„Fraţii de peste Prut ne-au criticat şi au spus că nu s-a procedat corect procedural. De fapt, ăsta e un amestec în treburile interne ale ţării. Imaginaţi-vă că Partidul Socialiştilor începe să critice legile pe care le-a adoptat partidul pro-prezidenţial al lui Iohannis, nici nu ştiu care (partid) este, nici la ei nu e simplu, şi să spună că legile nu au fost adoptate corect. De ce ei îşi permit să critice felul în care sunt adoptate legile în Moldova. Sunt treburile noastre interne”, a afirmat Igor Dodon la o ediţie specială de la postul de televiziune Primul în Moldova.

Dodon a dat de înţeles că şi ambasadorii străini din Occident s-au implicat în politica din R. Moldova și susţine că unii diplomaţi ar fi făcut agitaţie electorală în favoarea Maiei Sandu. De asemenea, Dodon a mai subliniat că unii ambasadori au transmis mesaje Socialiştilor că ar fi mai bine dacă Igor Dodon nu va ajunge din nou să conducă Partidul Socialiştilor.

Amintim că, pe 17 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe al României a comunicat că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliţia parlamentară formată din PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”, care include Partidul Şor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară şi credibilitatea sa internaţională.

„În calitate de principal partener al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice şi netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliţie parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ţine cont de principiile statului de drept”, se arăta într-un comunicat de presă emis de MAE.

România consideră că R. Moldova are nevoie de relaţii de cooperare corecte şi eficiente cu instituţiile financiare internaţionale, cu UE şi cu statele vecine, bazate pe respect reciproc şi predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetăţenilor săi.

„Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea „legii miliardului” nu contribuie la acest deziderat”, se mai spune în sursa citată.

Preşedintele ales, Maia Sandu, a venit cu un mesaj dur la adresa alianţei PSRM-Şor, după ce deputaţii din majoritatea parlamentară au votat, la miez de noapte, legile bugetului pentru 2021. Maia Sandu i-a numit pe aceştia „o grupare de hoţi şi profitori care împarte banii statului”.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol