Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, subiect de discuție între președintele Parlamentului R. Moldova și ambasadorul României la Chișinău
Distribuți acest articol

Evoluția relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova a fost discutată astăzi în cadrul unei întrevederi dintre Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova și Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.  

Cele două părți au discutat despre evoluția relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, dar și despre proiectele care urmează a fi implementare cu sprijinul autorităților de la București. Respectiv, oficialii au vorbit, inclusiv, despre etapa la care se află proiectul de interconexiune energetică între R. Moldova și România și gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău.

De asemenea, Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru aportul semnificativ al României și asistența umanitară oferită pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

Doar în ultimii doi ani, de la începerea pandemiei, la Chişinău au ajuns mai multe loturi impunătoare cu echipamente, teste, materiale şi medicamente necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19. De asemenea, România a devenit cel mai mare donator individual de vaccin pentru Republica Moldova”, a punctat președintele Parlamentului de la Chișinău.

Oficialii au mai vorbit și despre prioritățile noului Parlament de la Chișinău. Potrivit ambasadorului Daniel Ioniță, rezultatul obținut la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie reprezintă o șansă uriașă de a înscrie Republica Moldova pe un parcurs european ireversibil.

În context, diplomatul i-a transmis președintelui Parlamentului de la Chișinău o scrisoare de felicitare din partea președintelui Senatului României, Anca Dragu.

La rândul său, Igor Grosu a subliniat că Parlamentul R. Moldova are o agendă ambițioasă, iar printre priorități se regăsesc combaterea corupției și asigurarea unui stat de drept.

Amintim că în urma alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune proeuropeană, a obținut majoritatea parlamentară, având 63 de mandate. Ulterior, Igor Grosu, liderul interimar al PAS, a fost ales președintele al Parlamentului de la Chișinău, iar Natalia Gavrilița, vicepreședinte al PAS, a devenit premierul R. Moldova.

Săptămâna trecută și Natalia Gavrilița a vorbit despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, menționând că problema diversificării resurselor energetice ține de securitatea energetică a Republicii Moldova și se regăsește în programul noului Guvern de la Chișinău.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol