Fost președinte al R. Moldova, despre distrugerea identității românești prin intermediul deportărilor în Siberia
Distribuți acest articol

Mihai Ghimpu, fostul lider al Partidului Liberal, cel care a asigurat interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010, a venit cu un mesaj la 80 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia.

Astfel, sursa a amintit că în noaptea 12-13 Iunie 1941, zeci de mii de familii de români basarabeni, au fost trezite în miez de noapte, arestate, urcate în vagoane de animale și deportate în lagărele din Siberia, de unde mii nu s-au mai întors acasă.

„De ani de zile în scuarul Gării Feroviare este ridicat un monument în memoria celor deportați, dar din cei aleși în fruntea statului nici unul n-a depus măcar o floare în memoria celor omorâți, chinuiți și umiliți, chiar dacă și ei au avut rude deportate. Aleșii „poporului” au depus și depun flori ca pe timpul URSS-lui, la monumentul ostașului sovietic care i-a scos din casă pe nevinovații oameni cu baioneta.

Iată, stimați cetățeni pe cine ați votat și pe cine-i votați tot timpul în cea mai înaltă funcție în stat. Iată de ce ei au dus-o și-o duc bine, iar d-tră, cei care-i iubiți nu știți cum să legați tei de curmei. Dureros și umilitor, stimați cetățeni, dar din păcate nu fără aportul multora dintre d-tră, așa cum și listele celor care au fost deportați s-au făcut tot de oamenii acestui pământ, nu de cei din Tambov.

Să nu condamni ocupația sovietică care a însemnat moarte, teroare, deportări, foamete, violuri, amputarea creierului, case de psihiatrie, gulaguri…, înseamnă să fii om al nimănui, să fii om fără inimă și fără memorie, să fii de partea celui care calcă pe osemintele părinților, buneilor și fraților tăi de neam și de sânge!

Să-i pomenim și să aprindem câte o lumânare în memoria celor plecați în ceruri din rândurile celor ridicați în această tristă noapte de 12-13 Iunie 1941 și duși în Siberia, iar celor care mai au zile cu soare, să le dorim multă sănătate!”, a menționat Mihai Ghimpu.

Amintim că duminică, 13 iunie 2021, Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău și Maia Sandu, președintele R. Moldova au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din Scuarul Gării Feroviare în memoria victimelor deportate. În context, șeful statului a bulversat opinia publică de peste Prut, după ce a transmis un mesaj neclar, evitând să numească ce popor a fost lovit de valul de deportări din Basarabia. 

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol