Internațional

Federația Internațională de Natație le interzice bărbaților transexuali să concureze în competițiile feminine

Federația Internațională de Natație a decis ca sportivii transexuali să nu poată concura în competițiile de elită feminine în cazul în care au trecut prin procesul de pubertate masculină.

Decizia a fost luată cu 71% dintre voturile membrilor FINA și a fost descrisă ca „un pas înainte spre incluziunea” atleților transgender în competițiile internaționale de natație.

Federația își propune să lanseze o categorie specială dedicată înotătorilor care nu se identifică cu genul atribuit la naștere.

Vor fi în continuare eligibili să participe în categoria feminină sportivii care „nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2 (care marchează începutul dezvoltării fizice) sau (dacă fac trecerea) înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu”, potrivit BBC.

Sportivii transgender de la femeie la bărbați (bărbați transgender) sunt pe deplin eligibili pentru a concura în competițiile de înot masculin.

Decizia o afectează direct pe Lia Thomas, sportiv transsexual care-și anunțase intenția de concura pentru un loc la Jocurile Olimpice. Lia Thomas a fost în centrul unui scandal de amploare în martie, după ce a câștigat proba de 500 de metri înot feminin în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button