Actualitate

FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN/ ACCIDENTELE RUTIERE ÎN SCĂDERE

Sute de șoferi care consumaseră alcool și 21 aflați sub influența substanțelor psihoactive au fost depistați de polițiști în urma unei acțiuni de trei zile pentru prevenirea accidentelor rutiere.

În primele opt luni ale acestui an, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu aproape 20%.

În perioada 4 – 6 septembrie 2020, polițiștii rutieri, sub coordonarea Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice și substanțe psihoactive.

În cele trei zile, au fost efectuate 26.120 de testări pentru stabilirea prezenței în aerul expirat a alcoolului și 252 de testări pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 14.116 sancțiuni contravenționale.

Dintre acestea, 499 au fost aplicate pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, 12.956, la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și 661 pentru nerespectarea altor acte normative ce privesc domeniul rutier.

Totodată, au fost reținute 1.689 de permise de conducere, dintre care 499 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice și 1.190 pentru nerespectarea altor norme rutiere.

Dintre cele 439 de infracțiuni constatate, 188 au fost pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului, 21 pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive și 230 pentru alte infracțiuni.

           Exemple:

1.La data de 6 iunie 2020, a fost depistat în trafic un bărbat în timp ce conducea un autoturism în localitatea Poduri, județul Bacău, sub influența alcoolului (1,29 mg/l alcool pur în aerul expirat).

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

2.Un bărbat a fost depistat în trafic, la data de 4 septembrie 2020,  în timp ce se afla la volan în localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, sub influenţa substanţelor psihoactive (cannabis).

Față de acesta sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

3.La data de 6 septembrie 2020, un bărbat a condus un autoturism în comuna Clinceni, județul Ilfov, iar la controlul efectuat polițiștii au constatat că are permisul de conducere anulat.

În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

4. Un bărbat a fost depistat conducând un autoturism, la data de 5 septembrie 2020, în  municipiul Beiuș, județul Bihor, sub influența alcoolului (0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat).

În cauză a fost întocmit dosar penal.

5.La data de 6 septembrie 2020, a fost depistat în trafic, în timp ce conducea un autoturism în comuna Șimian, județul Bihor, sub influența alcoolului  (0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat).

În cauză a fost întocmit dosar penal.

6.Un bărbat a fost depistat la volan sub influența alcoolului (cu o concentrație de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat), la data de 5 septembrie a.c., în orașul Găești, județul Dâmbovița.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

7.Un bărbat, ce avea o concentrație de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost depistat în trafic, la data de 5 septembrie 2020, în timp ce conducea sub influența alcoolului, în comuna Almașu, județul Sălaj.

Față de acesta se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

8.La data de 4 septembrie 2020, un bărbat se afla la volan, în trafic în municipiul Târgu Mureș, fără a poseda permis de conducere și fiind sub influenţa substanţelor psihoactive (cannabis).

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor  de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

          Informații de background:

În perioada 4 – 6 septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (6 – 8 septembrie 2019), la nivel național, s-au produs 45 de accidente grave de circulație (cu 51 mai puține), din care a rezultat decesul a 14 persoane (mai puțin cu 7) și rănirea gravă a altor 37 (mai puțin cu 55).

Dintre acestea, 2 accidente grave de circulație s-au produs pe fondul consumului de băuturi alcoolice de către conducătorii vehiculelor implicate, soldate cu 2 persoane rănite grav.

În primele opt luni ale acestui an, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu aproape 20%, cel al persoanelor decedate în urma acestor evenimente a scăzut cu peste 10%, iar cel al persoanelor rănite grav  a scăzut cu 22%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Back to top button